Moskou maakt een eind aan de blokkade van Litouwen

VILNIUS, 2 juli De Sovjet-Unie heeft de olieleveranties aan Litouwen hervat, nadat het Litouwse parlement zich vrijdagavond voor een moratorium op de onafhankelijkheid had uitgesproken.

Minder dan een etmaal na de stemming in het Litouwse parlement werden zaterdagmiddag de kranen van de oliepijpleiding naar Litouwen opengedraaid. President Landsbergis had vrijdag al voorspeld dat Moskou zijn economische blokkade van de rebellerende republiek zou beeiondigen als het parlement de onafhankelijkheidsverklaring zou 'bevriezen'. De blokkade begon in maart, nadat Litouwen de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Volgens een Litouwse woordvoerder heeft de republiek gevraagd om de levering van 20.000 ton olie per dag. Dat is de helft van wat Litouwen nodig heeft en voor de blokkade ontving, maar de Litouwse raffinaderij kan voorlopig niet meer olie verwerken dan de nu geleverde hoeveelheid. Als gevolg van de blokkade moesten de raffinaderij en een aantal andere bedrijven hun poorten sluiten. Tientallen bedrijven moesten hun activiteit inkrimpen en arbeiders ontslaan. In totaal zijn sinds maart 40.000 arbeiders in Litouwen hun werk kwijtgeraakt.

Landsbergis, die dit weekeinde overleg heeft gevoerd met zijn collega's van Estland en Letland, heeft gezegd dat het moratorium maar een tijdelijke maatregel is, bedoeld om onderhandelingen op gang te brengen. 'De werkelijke crisis moet nog komen, 'aldus Landsbergis. De Litouwse premier Prunskiene zei dit weekeinde in Finland te verwachten dat onderhandelingen met Moskou binnen twee weken beginnen enm dat Litouwen ervan uit gaat binnen twee tot drie jaar onafhankelijk te zijn. (Reuter)