Maradona is morgen voor een keer vijand van Napolitanen

NAPELS, 2 juli In zijn eigen stadion zal Diego Armando Maradona zich een keer niet thuis voelen. Als speler van de Italiaanse kampioen Napoli wordt hij daar aanbeden en wordt elk balcontact van hem met hysterisch gejuich begroet. Morgenavond zullen zijn fans in het San Paolo-stadion echter stil zijn of misschien wel aarzelend fluiten, want als captain van Argentinie geldt hij als een vijand van de Italianen. De wereldkampioen treft na de gelukkige winst op het met tien man spelende, maar sterkere Joegoslavie in de halve finale in Napels het thuisland. En de supporters in de stad laten er geen twijfel over bestaan voor wie ze dan zijn. 'Maradona', vertolkte een Napolitaan de gevoelens, 'is mijn grote held, maar als hij tegen Italie speelt moet hij verliezen. Daar zit niets anders op. Ik ben een fan van Napoli, maar ik ben op de eerste plaats een Italiaan.' Maradona wist bij voorbaat dat hij tijdens het veertiende WK alle steun van de aanhangers van Napoli zou krijgen. Hij zou zelfs als Argentijn als een van hen worden beschouwd. Alleen niet als hij tegen Italie zou spelen. Nu is het zover. Op zo'n moment helpt het niet meer dat Maradona in '87 Napoli de eerste landstitel in de geschiedenis bezorgde en dat kunstwerk dit jaar weer herhaalde. 'Wat kan mij Maradona schelen', sprak fanatieke supporter aan de vooravond van de halve eindstrijd. Maradona zelf is met de wedstrijd optimistischer geworden in Italie. Ondanks dat zijn eigen spel en dat van Argentinie zwaar tegenvallen ziet hij wel degelijk een kans dat hij voor de tweede achtereenvolgende keer met de wereldbeker in handen zal staan. 'We hebben geluk', sprak de kleine aanvoerder, 'en dat is het belangrijkste voordeel dat je kan hebben.'

Het is bijna als een droom. Argentinie bereikte ternauwernood, als de nummer drie van groep B, de tweede ronde, had een geslaagde bevlieging tegen het opppermachtige Brazilie en verdiende ook in de kwartfinale tegen Joegoslavie te worden uitgeschakeld.

Dat gebeurde niet, omdat de Joegoslaven, het grootste deel van de wedstrijd met een man minder wegens de rode kaart van Sabanodzovic, hun veldoverwicht niet in een doelpunt wisten uit te drukken. In de noodzakelijk geworden strafschoppenserie miste Diego Maradona zelfs van elf meter. Zijn schot mislukte volledig, maar de kleine nummer tien had het geluk dat zijn collega-vedette aan de andere kant, Dragan Stojkovic, de bal ook niet over de lijn kreeg en daarna nog twee Joegoslaven dat slechte voorbeeld volgden. 'Ik was gedesillusioneerd en boos', aldus Maradona na afloop over zijn misser. Hij sprak van mysterieuze krachten. Al eerder miste hij in een Europa-Cupwedstrijd van Napoli tegen Sporting Lissabon een strafschop waarbij Tomislav Ivkovic, de keeper van Joegoslavie, in het doel stond.

Het was opmerkelijk dat de twee topspelers, Maradona en Stojkovic, hun strafschoppen misten. Vier jaar geleden deed zich bij het WK in Mexico een identieke situatie voor. Toen moest de kwartfinale tussen Brazilie en Frankrijk door strafschoppen worden beslist en kregen de vedetten Platini en Socrates de bal niet in het doel. Zico had al tijdens de wedstrijd een penaltie gemist. Het was dus nu ook weer het voetvolk dat de ijzers uit het vuur moest halen. Bij Argentinie kwam vooral doelman Sergio Javier Goycochea, uitstekend vervanger van de in de eerste ronde met een gebroken been uitgevallen Pumpido, de eer toe. Hij stopte de laatste strafschop, die van Hadzobegic. Maradona dankte God daar na afloop voor.

Loterij

Ivan Osim, bondscoach van Joegoslavie, verweet na afloop zijn drie spelers die een strafschop hadden gemist niets. 'Ik kon na die enorme inspanning in 120 minuten voetbal niets meer van ze verwachten.'

Osim keek niet toe bij de strafschoppenserie, uit protest. Hij vindt het een loterij. 'Het boeit mij absoluut niet.'

In de competitie in Joegoslavie worden wedstrijden die gelijk eindigen ook door penalties beslist. Dat had eigenlijk een voordeel moeten zijn voor de Joegoslaven die geacht werden goed getraind te zijn op dit onderdeel. Osims collega dr. Carlos Bilardo, uiteraard goed geluimd, had na afloop een verklaring voor alle kritiek op de Argentijnen. Hij wees op de gebrekkige voorbereiding die zijn ploeg voor het WK had. En de onopvallend spelende Maradona nam Bilardo in bescherming door op diens enkelblessure te wijzen. 'Hij speelde op een been.'

De Argentijnse bondscoach denkt nu ook Italie te kunnen verslaan. Hij verwacht dat de slag op het middenveld zal worden geleverd. Bilardo zal Maradona derhalve meer naar achteren laten spelen dan voorheen en Gustavo Dezotti, aanvaller van het Italiaanse Cremonese, zal waarschijnlijk voor het eerst in de basiself verschijnen. Zijn bijnaam, 'Greyhound', belooft veel.