Kwestie rondom Franse junior staat model voor Theunisse

FUTUROSCOPE, 2 juli De manier waarop de Fransman Jacques Sabatier heeft willen aantonen dat zijn wielrennende zoon Cyrille van nature een afwijkende hormoonspiegel heeft, zal waarschijnlijk model staan voor het onderzoek dat de Nederlandse toxicoloog professor Van Rossum gaat instellen of er zich in het lichaam van een individuele topsporter, zoals Gert-Jan Theunisse, processen afspelen waarbij de verhouding testosteron en epitestosteron op bijzondere wijze wordt beinvloed.

De junior Sabatier werd sinds juni 1988 negen maal grondig onderzocht. En elke keer werd bij hem een andere verhouding geconstateerd. Sabatier werd in juni 1988 voor zes maanden geschorst omdat bij hem een ratio 8,03: 1 werd gevonden. Bij Theunisse werd tijdens de Tour de France van 1988 ongeveer 20: 1 geconstateerd. Tweeeneenhalve maand geleden werd Theunisse na de Waalse Pijl positief bevonden na dopingcontrole, op grond van ongeveer dezelfde verhouding. Vorige week bleek dat Theunisse tijdens de ronde van Eibar in Spanje opnieuw een verhoging te zien gaf, waardoor hij voor de derde maal in twee jaar de dopingreglementen overtrad. Hetgeen inhoudt dat de renner een jaar wordt geschorst. De ploegleiding van Panasonic meent dat haar medische staf en Theunisse zorgvuldig hebben gehandeld na de controle in de Waalse Pijl. Ze gaat er derhalve van uit dat de verhoogde hormoonspiegel niet zoals na het tweede geval, twee maanden geleden, werd vermoed het gevolg is van een verkeerde medicatie. Theunisse zal zich met zijn raadsman mr. Utermark beraden over de stappen die hij jegens de betrokken instanties kan nemen en waarbij met name door medische experts aandacht zal worden geschonken aan de verhouding testosteron-epitestosteron en de gevolgen die met name het moeilijk vast te stellen gehalte epitestosteron kan hebben binnen het lichaam.

Men wil weten op basis van welke wetenschappelijk vastgestelde gegevens de internationale wielerfederatie een verhouding van 6: 1 heeft bepaald, of wetenschappelijk is aangetoond hoe de werking van met name epitestosteron in het menselijk lichaam is en of de mogelijkheid aanwezig is dat de hoeveelheid epitestosteron op natuurlijke wijze verminderd zodat ook een onjuist beeld in de verhouding wordt veroorzaakt. Theunisse heeft steeds ontkend gebruik te hebben gemaakt van prestatie-verhogende middelen.

Nadat twee jaar geleden Theunisse in de Tour de France werd geconfronteerd met zijn hormoon-afwijking stelde zijn vorige werkgever PDM een onderzoek in. Zijn toenmalige ploegleider Gisbers zegt dat daarna een normale 1: 1 verhouding bij Theunisse werd geconstateerd. In de Tour was de renner ook een paar keer gecontroleerd, maar bleek zijn spiegel plotseling gezakt. Gisbers: 'Hij is grondig onderzocht. Op het moment van onderzoek was hij volkomen gezond. Daarom hebben we vervolgens gezocht naar andere oorzaken, zoals mogelijke fouten tijdens de controle in de Tour of bij het transport van de urinestalen. Maar ik geloof niet in het slechte functioneren van de dopingcontroles tijdens de Tour. Die zijn goed, in ieder geval beter dan in andere, kleinere ronden.' Cyrille Sabatier vertoefde op verzoek van zijn vader zelfs een week in een ziekenhuis en werd daar nauwlettend in de gaten gehouden. Op 29 december 1988 werd bij de 16-jarige wielrenner na een dopingcontrole een verhouding van 5,62: 1 geconstateerd, op 2 januari in hetzelfde ziekenhuis 3,10: 1. Vier maanden later werd er 's morgens voor de training 6,67: 1 gevonden en 's middags na de training 5,90: 1. Er wordt wel verondersteld dat spanningen voor verhogingen kunnen zorgen.

Naast het medische onderzoek wil mr. Utermark nagaan of Theunisse naar de burgerrechter kan stappen om daar aan te vechten dat de internationale wielerfederatie hem belet zijn vak uit te oefenen, zolang niet bewezen is dat hij schuldig is. Het is een poging de straf van Theunisse op te schorten en de renner hangende het onderzoek door te laten fietsen. Theunisse is voorlopig een jaar geschorst. Zaterdag zei hij voor de NOS-televisie dat hij stopt met wielrennen als het medische en juridische onderzoek geen concreet resultaat oplevert. 'Als ik een jaar activiteit moet missen, is doorgaan zinloos', aldus de renner. 'Ik was van plan de volgende Tour de France met een hoogtestage van een half jaar voor te bereiden en met twee etappewedstrijden in de benen aan de start te verschijnen. Maar als ik tot half juni blijf geschorst is doorgaan zinloos.'

    • Guus van Holland