Kaunda houdt vast aan hervormingsplan Zambia

LUSAKA, 2 juli De Zambiaanse president Kaunda zal ondanks de onlusten van vorige week en de mislukte couppoging van zaterdag, waarbij luitenant-kolonel Mwambe Luchembe drie uur lang in een eenmansactie over de staatsradio verkondigde dat het leger de macht had overgenomen, zijn economisch hervormingsplan niet veranderen. Dit zei Kaunda gisteren in een emotionele rede. De president beriep zich op de bijbel en hief voor een groep zakenlieden en industrieelen religieuze liederen aan. Het hervormingsplan, dat onder andere verdubbeling van de voedselprijzen inhoudt, leidde vorige week in Zambia tot felle protesten en de roep om een meerpartijenstelsel. Meer dan 20 mensen werden bij het oproer gedood.

Kaunda heeft na de verijdelde couppoging wijzigingen aangebracht in de militaire top. Generaal Francis Sivamba is vervangen door Garry Kalenge als legerbevelhebber. Voormalig bevelhebber van de luchtmacht Hananiah Lungu is benoemd tot minister van defensie, een post die onbezet was sinds Kaunda vorige maand Frederick Hapunda ontsloeg. Verder stelde de president nieuwe chefs van politie en luchtmacht aan.

De autoriteiten hebben zondag banken en staatswinkels in Lusaka, die waren gesloten, weer opengesteld om de bevolking tegemoet te komen en meer onlusten te voorkomen. (AP, Reuter) Foto: Inwoners van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka gingen zaterdagochtend juichend de straat op, nadat op de radio het aftreden van president Kenneth Kaunda was afgekondigd. Later zou blijken dat de president de poging tot staatsgreep had verijdeld en de macht nog steeds in handen had.