Kameroen loopt vol enthousiasme in de val

NAPELS, 2 juli Hoewel Engeland een rijke historie heeft op het gebied van voetbal en nog steeds pretendeert over de sterkste competitie ter wereld te beschikken waarin een groot aantal voetbalmiljonairs rondloopt, balanceerde de nationale ploeg van Bobby Robson gisteravond lange tijd op de rand van afgrond tegen Kameroen. Het Volendam van dit wereldkampioenschap, met slechts 18.000 georganiseerde voetballers, ging pas in de verlenging door de knieen (2-3). De atletische voetballers uit Afrika hadden een beter lot verdiend, maar Engeland mag woensdag om een finaleplaats duelleren met West-Duitsland.

In het San Paolo-stadion van Napels raakte het wereldkampioenschap zijn grootste smaakmaker kwijt. Kameroen speelde tegen Engeland in technisch en fysiek opzicht bij vlagen hogeschoolvoetbal. De Afrikanen overtroffen zichzelf en demonstreerden dat ze genoeg kwaliteiten hebben om gerenommeerde tegenstanders op souplesse te kloppen, zonder harde tackles zoals bijvoorbeeld in de openingswedstrijd tegen Argentinie. In de resterende WK-duels liep Kameroen tegen een gemiddeld aantal gele kaarten op van drieeneenhalf.

Het team van de Russische coach Nepomniachi trad Engeland heel ongedwongen tegemoet. Terwijl de Britten angstig vijf man (Pearce, Wright, Walker, Butcher en Parker) achterin posteerden, zochten de Afrikanen de aanval. De spitsen Makanaki en Oman Biyik kregen voortdurend steun van middenvelders en verdedigers. Daarbij werden de vleugels echter nog weleens verwaarloosd en tactische principes overboord gezet. Kameroen speelde op z'n Braziliaans, met dien verstande dat de zonedekking achterin niet altijd klopte. Zo konden de Engelsen, tegen de verhouding in, toch op een voorsprong komen. Een voorzet van Stuart Pearce werd door David Platt ingekopt. Bertin Ebwelle kwam te laat om de man die Belgie ook al de das omdeed af te stoppen.

Superieur

De Afrikanen gaven zich echter nog niet gewonnen. Daar was ook geen reden voor, want in de persoonlijke duels waren ze vaak superieur. Dankzij hun atletisch vermogen kunnen de spelers van Kameroen foute passes vaak moeiteloos corrigeren. Als een bal tien meter te ver voor een medespeler wordt uitgespeeld, weet deze de mislukte trap met een flitsende sprint goed te maken. Dat kost weliswaar kracht, maar daaraan heeft niemand bij Kameroen gebrek. De Engelsen, toch befaamd om hun loopvermogen, lieten zich vaak simpel van de bal 'aflopen'.

In de tweede helft kreeg de aanval versterking door de komst van de 38-jarige veteraan Milla. Zijn lepe steekpassjes en passeerbewegingen, waar zelfs Van Basten nog wat van kan leren, zorgden voor extra pressie op de Engelse muur. Het was ook Milla die de ban brak voor Kameroen. In de 61ste minuut werd hij onderuit gehaald door Butcher en Kunde schoot even later vanaf de penaltystip de gelijkmaker in. Vier minuten later kwam Kameroen zelfs op een voorsprong. Een dieptepass van Milla werd door de tweede Afrikaanse invaller Eugene Ekeke Ebelle afgerond. 'Op dat moment waande ik me al in het vliegtuig naar huis', bekende Bobby Robson later. 'Deze getalenteerde ploeg heeft ons verrast. De spelers van Kameroen beschikken over een geweldige balbehandeling. Ons had hetzelfde kunnen overkomen als Argentinie, Roemenie en Colombia. We hebben geluk gehad.'

Engeland kwam met de schrik vrij. Nadat de Afrikanen op voorsprong waren gekomen vergaten ze de deur op slot te doen. Het ligt niet in de aard van de ploeg om het resultaat heilig te verklaren. Het voetbal bleef frivool, fris van de lever. Milla ging jongleren in het vijandelijke strafschopgebied, Omam Biyik schoot uit de meest onmogelijke hoeken op doel. Achterin werden de dekking en organisatie steeds meer verwaarloosd. Zes minuten voor tijd bracht Lineker Engeland vanaf elf meter weer op gelijke hoogte nadat hij in het strafschopgebied door Kunde was getackeld. Via een penalty kwam Engeland in de eerste verlenging ook op voorsprong. Lineker, door doelman N'Kono bij zijn voet gepakt, velde persoonlijk het vonnis velde over Kameroen. Emmanuel Kunde later: 'We hebben het publiek een show willen bieden. In taktisch opzicht zullen we nog moeten groeien. We hadden die voorsprong niet meer uit handen mogen geven.'

Gepikeerd

Engeland bij de laatste vier van de wereld, maar de ploeg kon in zijn vijfde WK-optreden opnieuw niet imponeren. Robson gepikeerd: 'Wij beschikken niet over een technisch hoogstaande ploeg. Toch heeft dit team in 24 wedstrijden slechts een nederlaag (vriendschappelijk tegen Uruguay, red.) geleden. Kameroen kon fit aan deze wedstrijd beginnen. Het heeft acht dagen rust gehad, wij slechts vijf. We hebben vanavond de flanken goed bezet gehouden en tot het laatste moment doorgevochten. De Engelse selectie heeft in psychisch en fysiek opzicht al veel doorgemaakt. Het zal niet eenvoudig zijn mijn spelers voor de confrontatie met West-Duitsland opnieuw op te peppen. Na de eerste wedstrijd op dit WK tegen Ierland zeiden velen: 'dit team gaat snel naar huis'. Nu zitten we in de halve finale.'

De coach van Kameroen, Valeri Nepomniachi, werd op de persconferentie met applaus begroet. De voormalige rechterhand van Lobanovski benadrukte dat Kameroen niet alleen het Afrikaanse continent een dienst heeft bewezen. 'Ik zie het als een goede zaak voor het voetbal in het algemeen. Kameroen is niet eens in bezit van de Afrika-Cup. Die is gewonnen door Algerije. Ik bedoel te zeggen: 'Er zijn meer landen die in dit werelddeel goed spelen. Algerije, Egypte en Nigeria bevinden zich op hetzelfde niveau. In defensief opzicht kent Kameroen nog problemen. Dat is fataal gebleken op een wereldkampioenschap waar zoveel goede verdedigers rondlopen. Maar met dit resultaat kunnen we verder bouwen. Al zal het moeilijk worden om het Afrikaans voetbal op een hoger plan te brengen vanwege de vele economische en politieke problemen.'

    • Erik Oudshoorn