Ergernis op Wimbledon over boerderij-geluiden van Seles

LONDEN, 2 juli Gehaast maar ordentelijk stroomde het centre court zaterdagmiddag leeg, nadat voor de tweede keer op het Wimbledon-complex een tas onbeheerd was aangetroffen en uit voorzorg een gedeelte van het tennispark werd ontruimd. Waar dit bij andere evenementen onmiskenbaar had geleid tot morrende geluiden, laat het publiek bij de open Engelse kampioenschappen in Londen zich dergelijke maatregelen bij een vermeend bomalarm kalm aanleunen.

'Nooit een moment van verveling op Wimbledon', sprak een toeschouwer achter de inderhaast opgeworpen afzetting al zuigend op een aardbei, waarvan in het huidige tempo deze editie 23.000 kilo over de toonbank gaat. De dag voor de tennisloze zondag was karakteristiek voor Wimbledon, waarin topsport werd afgewisseld met trivialiteiten. Allereerst plaatste Brenda Schultz zich met overdonderend tennis voor de vierde ronde, waarna Stefan Edberg en Michael Chang het publiek urenlang boeiden met klassiek dramatische partijen.

Tussendoor sijpelde de ophef waarom Steffi Graf had besloten het weekeinde in de Bondsrepubliek door te brengen, gevolgd door de discussie of er van hogerhand nu dient te worden ingegrepen om een einde te maken aan het gekreun in de vrouwenwedstrijden. De aanvankelijke verbazing over met name het gesteun van Monica Seles en de vraag wat het meisje nu exact krijst bij elke inspanning, heeft kennelijk plaats gemaakt voor een zekere ergernis over het aantal decibellen waarmee de 16-jarige Joegoslavische tennis en boerderij-geluiden zoals het inmiddels in Engeland wordt gekarakteriseerd weet te combineren.

Monica Seles, inmiddels doorgedrongen tot de vierde ronde waarin zij uitkomt tegen de Amerikaanse Henricksson, heeft reeds publiekelijk haar excuses aangeboden voor het lawaai dat zij produceert op de baan. 'Ik probeer het tegenwoordig te vermijden en heb reeds advies ingewonnen hoe ik dit het beste kan doen. Voor mij is het een vorm van energie uiten. Ik doe dit al sinds mijn juniorentijd. Eigenlijk realiseer ik het me helemaal niet tijdens het tennissen, maar als het anderen hindert moet er wat aan worden gedaan. Het is in elk geval al veel minder geworden.'

Aan banden

De vakbond voor tennisspeelsters buigt thans over een mogelijkheid de uitroepen aan banden te leggen. Het is een opportunistsiche houding van de WTA, aangezien navraag leert dat geen enkele opponente van Seles zich benadeeld voelt door de geluiden van de Joegoslavische en naar nu blijkt louter een aantal televisiekijkers zich tot de BBC heeft gewend met de vraag of de huiskamers nog langer moeten worden gevuld met farmyard noises. Tegen die achtergrond beweegt de discussie zich op het niveau van de ruim honderd brievenschrijvers die jaarlijks de All England Club laten weten dat het afgelopen moet zijn met het ordinaire gespuug van deelnemers op het heilige gras.

Kwalijker is de affaire rondom Steffi Graf die volgens officiele opgave vrijdagavond na haar overwinning met 6-0, 6-4 op landgenote Kohde-Kilsch per vliegtuig naar West-Duitsland vertrok om door een specialist te worden onderzocht wegens de aanhoudende griep-klachten. Wie evenwel de drie persconferenties heeft gevolgd na afloop van de partijen van Graf kan niet anders concluderen dan dat de nummer een van de wereld Londen ontvlucht wegens aanhoudende publiciteit en vragen over een vermeende affaire tussen haar vader en een naaktmodel.

Inmiddels heeft de politie zich hierin gemengd wegens poging tot afpersing, maar belangrijker is dat het spel van Graf langzamerhand begint te lijden onder de spanningen van buitenaf. Op Wimbledon heeft de 20-jarige speelster inmiddels opnieuw verklaard over zeven tot acht jaar niet meer in het profcircuit actief te zullen zijn, als verwijzing naar Martina Navratilova die als 32-jarige nog altijd aast op een nieuwe titel. Graf: 'Toen Navratilova begon was het tennis nog niet zo zwaar. Het toernooischema was rustiger, trainingsprogramma's waren minder intensief en er was weinig druk van sponsors en media. Ik denk dat Navratilova meer reserves heeft kunnen opbouwen. Sinds mijn dertiende wordt mijn leven compleet beheerst door het tennis en ik verwacht dat de huidige jeugdige generatie de dertig ook niet haalt.'

Brenda Schultz

In vergelijking met de internationale top gaat Brenda Schultz nog altijd onbezorgd door het leven, hoewel de Nederlandse dit lang niet altijd in resultaten weet te vertalen. Maar het blijkt dat ook in de lagere regionen een ieder zijn eigen problemen heeft. Het verhinderde Schultz zaterdagmiddag echter niet zich via een zege op Betsy Nagelsen met 6-1, 6-4 te kwalificeren voor de vierde ronde waarin zij uitkomt tegen de Sovjet-speelster Natalia Zvereva. Met Mark Koevermans en Brenda Schultz beiden in de vierde ronde van het enkelspel bereikte de Nederlandse afvaardiging een resultaat dat voor het laatste op Wimbledon was bereikt door Tom Okker en Betty Stove in 1978. Nagelsen speelde een zeer matige wedstrijd, maar dit werd grotendeels ook veroorzaakt door het krachtige spel van Schultz die met haar service, sterke forehand en topspin-backhand het duel in zeer korte tijd beslechtte. 'Mensen die mij goed kennen, wisten dat ik eens weer zou terugkeren. Tennis is een mentale sport, er speelt zoveel door je hoofd tijdens een partij. In deze wedstrijd heb ik dat van me af kunnen zetten. En ik hoop dat daarmee ook weer een einde is gekomen aan de opmerkingen dat ik te wisselvallig en vooral te dik zou zijn.'

Schoonheid

Nadat Michael Chang uit hopeloze positie alsnog in een vijfsetter de Australier Mark Kratzmann wist te verslaan (3-6, 4-6, 6-4, 6-2, 6-2), werd het mooiste tennis afgeleverd door Stefan Edberg en Amos Mansdorf, de winnaar van het grastoernooi in Rosmalen. Zowel de schoonheid van het spel als het scoreverloop maakte de ontmoeting uitermate boeiend. Aanvankelijk won Mansdorf het gevecht vooral aan het net, waar hij de Zweed puzzelend naar zijn eigen spel bij vlagen achterliet. Nu straalt Edberg over het algemeen nooit een pure autoriteit uit, maar in het gevecht met de Israelier Mansdorf leek hij met het verlies in de derde set de partij radeloos uit handen te moeten geven.

Vooral de topspin-backhand liet Edberg in de steek, terwijl de over baan 1 dwarrelende wind het spel alleen maar moeilijker maakte. De Zweed herstelde zich evenwel waarna de 54ste game de beslissing bracht. Op 7-7 zag de met 30-15 leidende Mansdorf zijn service snoeihard worden gekeerd door Edberg. Daarop produceerde de Israelier een ace, maar hij vervolgde met een dubbele fout. Op deuce forceerde Edberg de doorbraak, waarna hij de wedstrijd mocht uitserveren: 6-4, 5-7, 3-6, 6-2, 9-7. Na afloop sprak Edberg van een duel dat hem heeft gesterkt voor de komende partijen op Wimbledon. 'En er wordt gelukkig veel aandacht besteed aan Lendl en Becker. Zo gaat het altijd op Grand-Slamtoernooien. Dat bevalt me wel. Ik beschouw het als een uitstekende positie om ver te komen in de tweede week van Wimbledon.'

    • Bert Regeer