Elizabeth roept de Canadezen op de eenheid te bewaren

OTTAWA, 2 juli De Britse koningin Elizabeth, die ook vorstin van Canada is, heeft gisteren, aan het einde van haar vijfdaagse bezoek aan Canada ter gelegenheid van de viering van de 123ste verjaardag van de Canadese onafhankelijkheid, de Canadezen opgeroepen de eenheid te bewaren. 'Het is mijn diepste wens op deze Canada-dag dat de Canadezen zich niet blijven bezighouden met de verschillen die hen verder zouden kunnen verdelen, maar bijeen komen en bijeen blijven', aldus de vorstin in een toespraak tot dertigduizend toehoorders. 'Er is geen andere kracht dan wilskracht om de Canadezen bijeen te houden', aldus de vorstin die zich in haar toespraak zowel van het Engels als van het Frans, de taal van de meeste inwoners van Quebec, bediende.

Tijdens een bezoek aan een kinderfeest in Hull in de provincie Quebec, vlakbij de hoofdstad Ottawa, keerden tweehonderd aanwezigen, voorstanders van een onafhankelijk Quebec, de koningin demonstratief de rug toe en zwaaiden met Quebecse vlaggen. Het bezoek dat een half uur had moeten duren, werd daardoor met tien minuten bekort. Tien dagen geleden mislukte een poging van premier Brian Mulroney de overige Canadese provincies te bewegen tot de toekenning van een speciale status aan de provincie Quebec. (AFP, UPI)