Controle op explosieven niet effectief

LONDEN, 2 juli De vader van een 20-jarige studente die in 1988 om het leven kwam bij de ramp met een Boeing van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm boven het Schotse Lockerbie, is erin geslaagd een kopie van de bom die de ramp veroorzaakte aan boord te brengen van een toestel van British Airways. Jim Swire, ooit werkzaam als explosievendeskundige in het Britse leger en nu woordvoerder van de familieleden van de Britse slachtoffers van Lockerbie, had de namaakbom in een soortgelijke radiocasetterecorder verstopt als waarin de bom zat die het PanAm-toestel deed verongelukken. Alleen had hij de kneedbare semtex vervangen door marsepein, dat ongeveer dezelfde geur heeft. Ondanks verscherpte controle van de bagage bij de betrokken vlucht, werd de namaakbom niet herkend.

Het Britse ministerie van vervoer wil pas commentaar op het incident geven als het alle details van het geval kent. Minister Cecil Parkinson, die een onderzoek heeft gelast naar het voorval, heeft vandaag een ontmoeting met Jim Swire. Een woordvoerder van Heathrow zei dat koffers de verantwoordelijkheid zijn van de luchtvaartmaatschappij die ze vervoert en dat de luchthaven daarvoor geen verantwoordelijkheid kan nemen. (Reuter)