Beurskoersen op Frankfurt stijgen licht, D-mark vast

ROTTERDAM, 2 juli De Duits/Duitse monetaire unie is vandaag op de internationale beurzen gunstig ontvangen. Zowel de D-mark als de Westduitse aandelen stegen licht.

Tokio beet vandaag het spits af. De D-mark sloot iets hoger dan vrijdag. Aan het slot van de handel werd in de Japanse hoofdstad 91,55 yen voor een D-mark betaald tegen 91,30 yen op vrijdag.

In Frankfurt won de D-mark tegen de belangrijkste valuta ook iets aan kracht. Rond het middaguur moest voor een dollar 1,6553 D-mark worden betaald, ongeveer een pfennig minder dan de koers van 1,6650 D-mark voor een dollar aan het slot vrijdag.

De DAX-index van belangrijkste aandelen op de beurs van Frankfurt, die vrijdag 15,27 punten daalde en sloot op 1.879,90, steeg vanmorgen licht. Op de wisselmarkt van Frankfurt was volgens handelaren de eenwording nauwelijks onderwerp van gesprek. Het WK-voetbal en het tennissen op Wimbledon werd door een aantal handelaren belangrijker gevonden. Het is afwachten wat de D-mark gaat doen, zo werd in het algemeen gezegd.

De kracht van de D-mark tegenover de dollar hield ook verband met speculaties over een renteverlaging in de Verenigde Staten die de dollar minder aantrekkelijk zou maken. In Amsterdam daalde de dollar vanmorgen van 1,8737 gulden aan het slot vrijdag tot 1,8605 gulden rond het middaguur.

Tegenover de Franse franc won de D-mark vanmorgen een fractie: er werd voor 100 franc 29,760 D-mark betaald tegen 29,785 vrijdag.

De D-mark is tegenover de dollar na pieken en dalen weer uitgekomen in de buurt van de koers op 6 februari toen de monetaire unie werd aangekondigd.

Toen de Berlijnse muur op 9 november viel, was de D-mark bijna 0,54 dollar waard. Daarna liep de koers op tot bijna 0,6 dollar begin dit jaar. Sindsdien schommelde de D-mark tussen de 0,58 en 0,61 dollar om vanmorgen ongeveer 0,6 dollar te noteren. De DAX-index stond op 9 november stond op ongeveer 1425. De beursbarometer steeg vervolgens tot bijna 1950 in februari toen de monetaire unie werd aangekondigd. Sindsdien is de index licht gedaald.

Het goud noteerde vanmorgen in Londen 357,10 dollar per troy ounce (31,1 gram) tegen 353,25 dollar vrijdag.