Badmintonbestuur lijdt een kansloze nederlaag

NIJKERK, 2 juli Na bijna zeven jaar is er bij de Nederlandse Badminton Bond (NBB) een einde gekomen aan het bewind van Riena de Beer. De enige vrouwelijke voorzitter van een Nederlandse sportbond overleefde tijdens de emotioneel geladen jaarvergadering de motie van wantrouwen niet. Het bestuur leed met 35 tegen 17 stemmen (vier onthoudingen) een kansloze nederlaag. De voorzitter van het grootste NBB-district Zuid-Holland, Jos Nouwt, een financieel expert, werd als nieuwe praeses gekozen. Hij kreeg de opdracht om de komende maanden een nieuw bestuur te formeren.

De afgevaardigden die het bestuur weg wilden hebben, stonden van meet af aan sterk. Ze hadden zich de afgelopen weken verzekerd van een solide meerderheid. Het 'bestuur-De Beer' is vooral gestruikeld over de slechte jaarrekening over vorig jaar en de gebrekkige informatie aan de achterban. Lange tijd verkeerde het bestuur in de veronderstelling, dat 1989 een financieel zeer gezond jaar voor de badmintonbond was geweest. Tijdens het overleg tussen bondsbestuur en districten op 28 april moest het bestuur echter bekendmaken, dat 1989 geen overschot te zien had gegeven van 238.000 gulden, maar dat er daarentegen een negatief saldo was van 48.000 gulden. Vooral het feit, dat men daarover geen voor-informatie had gekregen, terwijl de accountant tegenover het bestuur al in oktober 1989 een indicatie over slechtere cijfers had verstrekt, was veel afgevaardigden in het verkeerde keelgat geschoten. Bekend werd dat een werknemer op het bondsbureau kans had gezien een groot bedrag te verduisteren. Dat alles vond plaats in een periode waarin bondsdirecteur Herrebrugh en het hoofd financiele zaken Vermeulen wegens ziekte niet voldoende toezicht hadden kunnen houden en penningmeester Van Lent zich maar zelden op het bondsbureau vertoonde.

Waarschijnlijk had Riena de Beer haar bestuursperiode nog kunnen verlengen als ze zelf het boetekleed had aangetrokken en als ze binnen haar college orde op zaken had gesteld. Maar hoewel Van Lent een niet onlogische zondebok was geweest, koos de NBB-praeses ervoor om niemand te laten vallen.

    • Ted van der Meer