Arbiters niet beter door geld

De scheidsrechters hadden bij het WK in het afgelopen weekeinde hun handen vol. In de kwartfinales werden onder andere twee rode kaarten en vier strafschoppen gegeven. In het totaal zijn er nu in Italie dertien spelers uit het veld gestuurd. Er was gisteren veel kritiek op arbiter Helmut Kohl die de Tsjech Moravcik wegstuurde nadat deze protesteerde tegen een beslissing en zijn schoen uitschopte. Ook John Blankenstein, Nederlands topscheidsrechter, vond deze straf te zwaar.

Wat is uw mening over de arbitrage in Italie? Blankenstein: 'Ik ben er niet ontevreden over. Er wordt strak geleid. Dat zorgt ervoor dat de scheidsrechters er in slagen de zaken clean te houden. Dat is een winstpunt. Af en toe mondt die manier van leiden uit in beslissingen waarvan ik op afstand zeg: moet dat nou? Dan noem ik wat gisteren betreft die rode kaart van die Tsjech. En die gele kaart vlak voor tijd voor Milla. Dat vond ik erg zwaar gestraft. Milla reageerde met een glimlach op een beslissing. Dat is een onschuldige manier van protesteren.' Vindt u het niet raar dat er een Oostenrijker, Kohl, aangesteld wordt voor een wedstrijd van buurland West-Duitsland? Blankenstein: 'Ik heb daar geen moeite mee. Ik ga er vanuit dat de scheidsrechter zich niet laat leiden door dergelijke zaken. Ik vond Kohl op die ene beslissing na goed fluiten. Ik heb zelf laatst in de halve finale van het Europa-Cuptoernooi Dynamo Boekarest-Anderlecht geleid. Ik kon inderdaad de meeste spelers van Anderlecht verstaan, maar ik kreeg daardoor echt geen warm gevoel voor de Belgen. Het hoeft voor spelers geen voordeel te zijn dat de scheidsrechter dezelfde taal spreekt. Je begrijpt ze sneller als ze protesteren en daar zou je dan maatregelen tegen kunnen nemen. En Roemeens versta ik dus niet.' Er wordt druk gediscussieerd over professionalisme onder de scheidsrechters.

Blankenstein: 'Alles wat de arbitrage op een hoger peil zou kunnen brengen juich ik toe. Een fullprof zal minder zorgen aan zijn hoofd hebben. Maar het zal natuurlijk nooit voorkomen kunnen worden dat een scheidsrechter fouten meer maakt. Al krijgt hij een ton of drie per wedstrijd. Ik zie duurbetaalde voetballers bij het WK ook als een krant spelen. Zo'n Maradona verdient een vermogen, maar hij miste toch die strafschop. Dat heeft dus niets met geld te maken.'