ANC roept staking uit wegens toestand Natal

JOHANNESBURG, 2 juli Zuid-Afrika heeft zich opgemaakt voor nieuwe uitbarstingen van geweld in Natal in verband met de landelijke staking die het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en zijn bondgenoten voor vandaag hebben uitgeroepen. Het ANC wil met de staking protesteren tegen wat het beschouwt als ontoereikende maatregelen van de politie om een eind te maken aan de voortdurende strijd tussen concurrerende zwarte groepen in de provincie Natal. Gevreesd wordt dat de staking kan leiden tot hervatting van de machtsstrijd in Natal tussen het ANC en de Inkatha-beweging van Mangosutho Buthelezi. Concreet is men bang voor pogingen van Inkatha om de staking te breken,

waartegen aanhangers van het ANC dan weer in actie zouden komen. Vanochtend was de toestand ter plaatse gespannen, hoewel geen incidenten werden gemeld.

Volgens berichten uit Natal is in het gebied van Midlands, waar zich de afgelopen maanden ernstige gevechten hebben voorgedaan, 50 tot 75 procent van de arbeiders van het werk weggebleven. Dit past in een ontwikkeling sinds de intrekking van het verbod op het ANC in februari, van groeiende populariteit van pro-ANC-groepen ten koste van Inkatha, dat zijn machtsbasis onder de Zulu's van Natal heeft.

Veel waarnemers geloven dat de toeneming van het geweld sinds februari een resultaat is van deze ontwikkeling. Inkatha is een traditionele Zulu-beweging, die het tribale in Natal gelegen 'thuisland' KwaZulu beheerst. Haar tegenstanders beschuldigen Inkatha ervan samen te werken met politie en leger om de radicalere politieke bewegingen in het gebied te neutraliseren.

Aan de andere kant is scherpe kritiek op het ANC geleverd, omdat zijn stakingsoproep de strijd eerder zal verergeren dan verminderen. Archie Gumede, een co-voorzitter van de belangrijkste binnenlandse bondgenoot van het ANC, het Verenigd Democratisch Front, beschreef de staking gisteren als 'onverstandig'.

'Wat mij betreft is het een voortreffelijk recept voor onverzettelijkheid van de zijde van Buthelezi en de staat', aldus Gumede. Ook de belangrijkste linkse concurrenten van het ANC, het Pan-Afrikaans Congres (PAC) en de zwarte bewustzijnsbeweging AZAPO, hebben kritiek geleverd op de staking. AZAPO beschuldigde het ANC ervan 'emotionele steun voor zichzelf te willen oproepen ten koste van zwarte levens'.

    • Allister Sparks