Alarminstallatie van Bosch' museum defect

DEN BOSCH, 2 juli De alarminstallatie van het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar vorige week drie doeken van Vincent van Gogh zijn gestolen, was technisch niet in orde. Het lijkt bijna uitgesloten dat de installatie bewust onklaar is gemaakt. Dat heeft de Bossche politie vandaag bekendgemaakt.

Inmiddels zijn tientallen tips binnengekomen, aldus de politie vanmorgen. Nadat zaterdag bekend werd dat een consortium van verzekeringsmaatschappijen een hoge beloning had uitgeloofd voor de tip die leidt tot het terugvinden van de schilderijen, kwam bij de politie opnieuw een reeks telefoontjes binnen. Over de hoogte van de beloning noch over het verzekeringsbedrag van de schilderijen wil men zich uitlaten. De politie wil evenmin ingaan op de vraag of zij belangrijke tips kreeg. In het algemeen wordt als tipgeld zo'n tien procent van het verzekerde bedrag beschikbaar gesteld. Het buurtonderzoek is afgesloten en heeft geen concrete resultaten opgeleverd. Ook na het verhoor van de museumstaf is men nog in het ongewisse. In de nacht van woensdag op donderdag verdwenen uit het Noordbrabants Museum drie vroege werken van Van Gogh uit diens Nuenense periode. De totale waarde wordt geschat op een bedrag tussen de tien tot vijftien miljoen gulden. De dieven, vermoedelijk drie mannen, zagen kans via een glazen tuindeur om middernacht het museum binnen te dringen. De dubbele, elektronische alarminstallatie werkte niet. Het is nog onduidelijk of het museum deze installatie de afgelopen tijd heeft getest. Bij het onderzoek zijn nog steeds 25 rechercheurs betrokken. De politie veronderstelt dat het de daders te doen is om losgeld.