Aanslag hoofdstad: daders onbekend

Niet bekend

De bom ontplofte rond half twaalf op het trottoir voor het kantorencomplex Aurora op de hoek van de Stadhouderskade en de Overtoom. In een straal van ongeveer honderd meter werd vooral glasschade aangericht. Er vielen geen gewonden. De ontploffing was tot in Amsterdam-Noord te horen.

In het Aurora-gebouw zijn onder andere British Airways, de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia, de Suid Afrikaanse Lugdiens en het Britse toeristenbureau gevestigd. Zolang de aanslag door niemand wordt opgeeist is het opsporen van de daders volgens de politie 'een puzzel met legio mogelijkheden'.

De politie probeert te achterhalen van welke makelij en hoe zwaar de bom is geweest. Uit de methode van de aanslag is vooralsnog niets af te leiden. De Haagse politie heeft gisteren hulp aangeboden aan de recherche in Amsterdam. In Den Haag werd eind vorig jaar een reeks nog niet opgeloste aanslagen gepleegd op panden van Spaanse diplomatieke diensten. 'Elk verband tussen die aanslagen en de bom van zaterdagavond is voorlopig pure speculatie', aldus woordvoerder Laterveer van de Haagse politie vanochtend. Vier rechercheurs zijn nog bezig met het onderzoek naar de aanslagen in Den Haag.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) en de technische recherche hebben in de nacht van zaterdag op zondag een uitgebreid onderzoek ingesteld. Het verkeer werd de gehele nacht omgeleid. De bom bleek in een bruine tas te hebben gezeten, die tegen de gevel van het gebouw was gezet. Getuigen hebben kort voor de ontploffing een man zien weglopen in de richting van de Bosboom Toussaintstraat. Het onderzoek in de kantoren is gistermiddag afgesloten. Over resultaten kan de politie geen mededelingen doen. Het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk onderzoekt nog 'verdachte' voorwerpen.

In de omgeving sneuvelden bij 22 woningen tientallen ruiten en liepen ruim vijftien auto's grote schade op. Bij het gebouw van de Gemeente Reiniging, recht tegenover Aurora, sneuvelden alle ruiten.

Hoe groot de totale schade is valt nog moeilijk te becijferen, maar de politie gaat voorlopig uit van 'enige tonnen'. Glasbedrijven zijn gisterochtend begonnen met het plaatsen van nieuwe ruiten. Gisteren verleende de Gemeentelijke Machinedienst assistentie bij provisorisch herstelwerk.

Geen van de bedrijven waar de aanslag mogelijk op was gericht wilde vanochtend commentaar geven. British Airways gaat er volgens een woordvoerder van uit dat de bom niet voor de maatschappij bestemd is geweest. Een woordvoerster van Iberia merkte vanochtend op dat de veiligheidsmaatregelen in het gebouw zijn verscherpt. De politie wil daar geen mededelingen over doen.