Saaie dag op Wall Street, lichte stijging

NEW YORK, 30 juni De effectenbeurs van New York beleefde gisteren een saaie dag. Bij het ontbreken van enige gegevens van belang steeg het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote industriefondsen met 1,98 punt tot 2880,69 punten.

Over de hele week genomen steeg de beursbarometer met 23,50 punten. De omzet van vrijdag kwam uit op net boven de 138 miljoen aandelen na ruim 137 miljoen op donderdag.

De beurshandel van gisteren werd bepaald door de computers en door enkele tegenstrijdige gegevens. De aandelenkoersen werden positief beinvloed door de obligaties. Die gingen omhoog na de mededelingen van president Bush dat 'alles bespreekbaar' moet zijn om het begrotingstekort van de VS te verkleinen.

Eerder deze week bleek dat Bush zijn verkiezingsbelofte om de belastingen niet te verhogen heeft laten varen. Negatief voor de aandelenkoersen was het wegzakken van de dollarkoers.

De dollar stond in New York tegen het slot van de handel op fl.1,8685 na fl.1,8840 op donderdag. In Amsterdam sloot de munteenheid op fl.1,8750. De daling werd veroorzaakt door het vooruitzicht op lagere rente in de VS als het begrotingstekort daadwerkelijk fors wordt aangepakt. (ANP)