Ramsj

Joseph Horowitz: Understanding Toscanini Gebonden, Faber en Faber 1987, van fl. 73,00 voor fl. 17,50. Het Martyrium, Amsterdam. Geen echte biografie maar een exemplarische en fascinerende studie van Arturo Toscanini (1867-1957) tijdens zijn Amerikaanse jaren 1908-'54 bij de Met, het New York Philharmonic en het NBC-orkest, daarmee ook een beschrijving van een halve eeuw Amerikaans muziekleven. Talloze anekdotes, de ingredienten van zijn minestrone, veel over Toscanini op platen (alles wordt heruitgebracht door RCA) en Blums psycho-analyse uit 1983: orkesten moesten Toscanini's eigen problemen draaglijk maken.

Nadia Stancioff: Maria Callas remembered Gebonden Sidgwick en Jackson 1987, van fl. 54,55 voor fl. 14,90. Het Martyrium. Minder vooringenomen dan haar echtgenoot Meneghini en minder scandaleus dan Stassinopoulos Maria Callas beschreven, zijn de nuchterder herinneringen van haar secretaresse tijdens de laatste levensjaren. De slotzin is tekenend: ' Ze leek tragisch [..] maar bouwden wij niet een tragedie op van wat wij wisten van haar leven, haar carriere en haar einde?' Pierre Boulez: Orientations Gebonden Faber en Faber 1986, van fl. 91,35 voor fl. 24,50. Van Gennep, Amsterdam. De verzamelde geschriften van componist/dirigent Pierre Boulez met op 541 pagina's weinig woorden te veel over o.a. Mahler, Debussy, Satie, Schonberg, Bartok, Strawinsky, Maderna en zichzelf. Superieur, elegant en trefzeker (in zo'n 300 woorden!) is de behandeling van de complete Adorno in al zijn aspecten.

Nicholas Kenyon: Simon Rattle, the making of a conductor Gebonden Faber en Faber 1987, van fl.50,65 voor fl.14,90. Simon Rattle is een van de begaafdste en aardigste jonge dirigenten ter wereld, serieus, vrolijk en intellectueel. Een serie eerlijke reportages over successen (zoals in Londen, Birmingham en Rotterdam) en problemen (zoals bij het Concertgebouworkest) tijdens de beheerste groei tot wereldfaam. Met discografie en een angstaanjagende reproductie van zijn overvolle agenda in de periode januari '86 augustus '87. At en sliep hij ook nog? Galina Visjnevskaja: Galina, Prima-donna in Rusland Gebonden Hodder en Stoughton 1984 van fl.58,45 voor fl.22,50; Ned. vert. De Haan paperback 1987 van fl.49,90 voor fl.19,90. Het Martyrium.

Van pure armoe tot prima-donna in het Bolsjoi-theater, het leven van de sopraan Galina Visjnevskaja is de Russische versie van Assepoes. De eigenzinnige Visjnevskaja, getrouwd met Mstislav Rostropowitsj, was wereldberoemd maar werd vernederd door gedwongen optredens in het Kremlin. Later werd het echtpaar het Sovjet-staatsburgerschap ontnomen maar nu zijn ze weer welkom. Visjnevskaja's fel-realistische schildering van het nog zo recente maar voorbije communistische hofleven en de avances van Boelganin, die haar tot een nieuwe tsarina had willen maken, lijken alweer bijna een echt boos sprookje.

J. Reichenfeld: Een hartstochtelijk gehoor Paperback Em. Querido 1983 van fl.47,50 voor fl.24,50. De Slegte. Ook vele jaren na eerste publikatie in Algemeen Handelsblad en NRC Handelsblad zijn de hier bijeengebrachte artikelen van de toenmalige en inmiddels overleden muziekredacteur Hans Reichenfeld een genot om te lezen. Muziek veroudert nooit, Toscanini wordt nog steeds beluisterd en hartstocht blijft boeien. Larousse Music Encyclopedia 1971 Eng. uitg. fl.29.75. De Slegte.

Gezagvolle, prettige en goed geillustreerde encyclopedie: via het uitvoerige register leest men over componisten, instrumenten en muziektermen in uitstekende beschouwingen over diverse (stijl)perioden en nationale tradities.

J. Kneppelhout: Een beroemde knaap Paperback Martinus Nijhoff 1981 van fl. 32,65 voor fl. 6,55. De Slegte. Het beroemde boek over een beroemde knaap, de in 1874 gestorven violist Jan de Graan, het internationaal vermaarde Nederlandse wonderkind dat op 7-jarige leeftijd debuteerde in Frascati en slechts 21 jaar werd, geschreven door zijn beschermheer die in hem de Nederlandse Felix Mendelssohn zag. Met inleiding van Marijke Stapert-Eggen, annotaties, namenlijst en brievenbijlage, maar zonder register. D. J. Balfoort: Nederlands muziekleven in de 17de en 18de eeuw Paperback Martinus Nijhoff 1981 van fl. 28,75 voor fl. 6,95. De Slegte. Heruitgave door Rudolf Rasch van een historisch en typerend boek uit 1938 over de soms moeizame Nederlandse muziekgeschiedenis van Sweelinck tot Snoek: ' Had Mozart zich voorgoed in ons land gevestigd, of was hij er desnoods maar enkele jaren gebleven, hoe geheel anders zou het er dan misschien bij ons uitgezien hebben!' Klaus Umbach e.a.: Richard Wagner, ein Deutsches Argernis Paperback Rowohlt 1982 van fl.20,85 voor fl. 4,95. De Slegte. Aangekomen bij het laatste citaat in de verzameling Wagner-stukken uit Der Spiegel blijkt de voorspelling van Jean Paul voorlopig zeer juist te zijn geweest: ' In Duitse landen heeft men twee eeuwen nodig om van gekheid af te komen: een om die in te zien, nog een om die af te schaffen.'

Dit boek, een eeuw na de dood van Wagner ontstaan, luidde de tweede eeuw in. Is het niet beter om eens te luisteren dan problemen te creeren door te schrijven over de verwisseling van Spass en Humor?