Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Gadgets

Thuispellen garnalen definitief verboden

ROTTERDAM, 29 juni Op 1 juli wordt het thuispellen van garnalen verboden. Het verbod zou oorspronkelijk in 1988 ingaan, maar werd toen uitgesteld omdat minister Braks (visserij) het bedrijfsleven de tijd wilde gunnen om betrouwbare pelmachines te ontwikkelen. Volgens het ministerie van landbouw en visserij zijn er nu wel goede pelmachines beschikbaar. Als er na 1 juli nog garnalen worden aangetroffen bij thuispellers, zal de voorraad in beslag worden genomen en proces-verbaal worden opgemaakt, aldus een woordvoerster van WVC. Er zijn in Nederland 1400 legale thuispellers en minstens evenzoveel illegale pellers.

Over een verbod wordt gesproken sinds 1984, toen 14 bejaarden stierven na het eten van garnalen die bij het pellen besmet waren geraakt. Hoewel deze garnalen in het buitenland bleken te zijn gepeld, kwam uit onderzoek van WVC bij de Nederlandse thuispellers naar voren dat ook daar onder onverantwoorde omstandigheden werd gewerkt. De thuispellers hadden vaak vieze vingers, er werden vaatdoeken tusen de garnalen aangetroffen en vooral de koelfaciliteiten bij thuispellers bleken onvoldoende.

De garnalenindustrie heeft intussen maatregelen genomen. Pelateliers, waar wel onder hygienische omstandigheden kan worden gewerkt, zijn in ons land economisch niet haalbaar. Volgens directeur M. van der Ploeg van het garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg uit Zoutkamp, mag het pelproces tussen de 10 en 15 gulden per kilo kosten. 'In een atelier kost het pellen van een kilo gauw 40 gulden, met alle sociale lasten. Dat betekent ofwel een enorme prijsverhoging, ofwel een enorme inkomstenderving voor de vissers.'

Daarom gaan zijn garnalen nu naar ateliers in Polen. Volgens van der Ploeg levert handpellen een beter resultaat op dan de pelmachines: 'Bij de kapper kan je ook best door een robot worden geknipt, maar ik zou dan niet graag over straat gaan' Het bedrijf Crevettes uit Volendam heeft wel pelmachines aangeschaft. Volgens directeur B. Mooyer zullen de prijzen in Polen na het verbod in Nederland snel stijgen, want 'Ook in Polen staat de tijd niet stil'.

Volgens hem is de nieuwe generatie pelmachines absoluut betrouwbaar: 'Onze machines halen makkelijk 20 kilo per uur. Daar doet een thuispeller een week over tegen een beloning van ongeveer 150 gulden.'

Zijn bedrijf investeerde 5 miljoen gulden voor 24 pelmachines, die nu naar volle tevredenheid draaien. Volgens K. Mooyer van Crevettes zijn de machines nu ongeveer even duur als het laten pellen in Polen, maar is er een veel betere controle op de hygiene mogelijk.

De thuispelsters zijn het niet eens met verbod. Mevrouw I. ter Braak van het Steunpunt thuiswerk: 'In Nederland zijn toch geen gezinnen meer waar het vies en smerig is? Op de televisie zie je hoe armoedig het is in Polen. Hebben ze daar wel genoeg koelkasten? De garnalen van de bejaarden waren ook in het buiteland gepeld. Het is zuur dat nu alle hardwerkende Nederlandse pellers werkloos worden. En WW? Dat krijgen we niet!'