Miljardenorder van de PTT garandeert toekomst APT

HILVERSUM, 29 juni De continuiteit van APT, producent telecommunicatie-apparatuur, is twee weken geleden veiliggesteld met een opdracht ter waarde van ruim een miljard gulden voor de tweede fase van de modernisering van het Nederlandse telefoonnet.

APT, gevestigd in Hilversum, neemt ongeveer de helft van de totale order van enkele miljarden voor haar rekening. De rest is gegund aan Alcatel en Ericsson, die beide eveneens belangrijke vestigingen in Nederland hebben.

De opdracht brengt geen wijzigingen aan in de machtsverhoudingen op de Nederlandse markt voor telecommunicatiebedrijven: de PTT hanteerde ongeveer dezelfde verdeling als vijf jaar geleden bij de eerste fase van de modernisering. Toen sleepte APT ongeveer 60 procent van de order in de wacht, Alcatel 12 procent en Ericsson 28 procent. De nieuwe order verhindert niet dat APT, de Nederlandse werkmaatschappij van AT en T Network Systems International waarin Philips en Italtel een minderheidsbelang hebben, in Nederland voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Sinds de oprichting in 1984 heeft het bedrijf zich gespecialiseerd in de verkoop van digitale telefooncentrales en zogenoemde transmissie-apparatuur. Hij denkt daarbij vooral aan de levering van AT en T-artikelen als telefoons en produkten die het beheer van telefoonnetten vergemakkelijken. Die nieuwe activiteiten moeten het APT-aandeel in de investeringen van de PTT met 5 a 10 procent opkrikken tot 25 procent.

Liefkens voorziet voorts dat het werk in de fabrieken in Den Haag en Huizen op termijn zal verminderen en dat er steeds meer behoefte zal onstaan aan hooggeschoolde ontwerpers van software. 'Er ontstaat gaandeweg te veel druk op de fabrieken en voor software krijg je de mensen niet aangesleept.' Die verschuiving heeft nog niet geleid tot frictie binnen het bedrijf. Maar, zegt Liefkens: 'Je maakt winst, je omzet groeit en dan is zo'n verhaal moeilijk te verkopen aan die 15 procent van het personeel die erdoor wordt getroffen.'

Bij APT werken ruim 4.100 mensen. Om de dalende investeringen van de PTT op te vangen zal het bedrijf zich ook in meer toeleggen op de export, zegt Liefkens. APT is binnen het internationale concern AT en T verantwoordelijk voor de verkopen buiten de Verenigde Staten.

In Indonesie dingt APT naar een order van 1 miljard dollar. Na een selectieprocedure bleven APT en het Japanse NEC over. Zoals gebruikelijk in de telecommunicatie oefenden regeringsleiders druk uit op Indonesie ten behoeve 'hun' bedrijven. President Bush intervenieerde ten behoeve van APT/AT en T. Indonesie reageerde door alle offertes te verwerpen, omdat formeel geen bedrijf voldeed aan de financieringsvoorwaarden, en beloofde een nieuwe procedure uit te schrijven. 'We wachten rustig op de nieuwe eisen', aldus Liefkens, 'maar dat gaat wel een keer lukken.' Indonesie eiste onder andere een gegarandeerde lening met een looptijd van 25 jaar. 'Daar is in Nederland niemand voor te vinden.' APT zet ook vaart achter expansie in Spanje waar het samenwerkt met de Spaanse onderneming Telefonica. De holdingmaatschappij AT en T NSI, eveneens in Hilversum gevestigd, voert al geruime tijd besprekingen met het Spaanse bedrijf over een Spaanse deelneming in het aandelenkapitaal. 'De deal is nog niet rond, ' zegt Liefkens, 'maar het zal wel een keer gebeuren.' De aanstaande deelneming van Telefonica heeft geleid tot speculaties over het 15-procents belang van Philips in de onderneming. AT en T, belang 60 procent, heeft gezegd in ieder geval een meerderheid te willen behouden en telecommunicatie behoort niet meer tot de kernactiviteiten van Philips. De deelneming van Philips staat nu niet ter discussie, zegt Liefkens.

De praktische banden tussen AT en T NSI en Philips zijn in de afgelopen jaren zo goed als verbroken. Alleen de P in de naam van Nederlandse dochter herinnert nog aan de tijd dat Philips en AT en T de zeggenschap over de onderneming deelden.

Voor het dividend hoeft Philips de aandelen eigenlijk ook niet aan te houden. De omzet van de onderneming is wel gestaag gegroeid en het bedrijf maakt sinds twee jaar winst. Maar de winst is met 30 miljoen op een omzet van 1,3 miljard inderdaad niet erg groot, erkent Liefkens. 'Winstmaximalisatie is bij ons geen prioriteit. Voor ons is het belangrijker om additionele strategische posten te bezetten.'