Eerste jaarhelft is rustig afgesloten

ROTTERDAM, 29 juni De laatste beursdag van het eerste halfjaar was in heel de wereld een rustige. Bij een dollar die daalde ten opzichte van de yen maar in Europa aantrok, moest Tokio iets omlaag al was Wall Street met nog een dag te gaan iets hoger.

AMSTERDAM. Het was vanochtend op een kalm Damrak opnieuw hoofdzakelijk dubbeltjeswerk. Tegen het middaguur lagen de meeste aandelen op de Amsterdamse beurs er overwegend weer beter bij dan donderdag, maar van enig vuurwerk was geen sprake. De stemmingsindex schoof 0,2 punt omhoog naar 121,6. De internationale waarden waren verdeeld met nog eens 70 cent winst voor Unilever op fl.161,30 en een verlies van twintig cent voor Philips op fl.33. In de financiele sector krabbelde Nationale-Nederlanden een halve gulden omhoog naar fl.72,40. Enige vraag was er naar Heineken, die fl.2 duurder was geworden op fl.129,50. Bols won fl.1,30 op fl.186,20. Hunter Douglas zakte 80 cent weg naar fl.97 en Borsumij Wehry zelfs een gulden naar fl.92,50. Ook de rest van de aandelenmarkt kabbelde rustig verder. Er werd nauwelijks gereageerd op ex-noteringen of bedrijfsnieuws. Zo bleef Klene liggen op fl.1435 na het bekend worden van de onthutsende gang van zaken in de top de laatste maanden.

VHS ging ex-dividend per saldo 80 cent omhoog naar fl.12,80. Batenburg was fl.1,50 beter op fl.114, terwijl Grontmij er fl.2 bijsprokkelde op fl.228. Cindu-Key moest fl.8 inleveren op fl.160 en Van der Hoop 30 cent op fl.9,20. Koppelpoort bleek fl.7 lager op fl.310 onverkoopbaar. Sphinx daalde fl.3 in waarde tot fl.180. De obligatiemarkt gaf koersstijgingen te zien tot ongeveer vijftien cent.

TOKIO. De aandelenkoersen in Tokio moesten vanochtend iets omlaag omdat beleggers verkochten in de verwachting dat de rente zou stijgen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijke fondsen verloor 165,95 yen en sloot op 31.940,24. Gisteren was de Nikkei al 206,56 yen kwijt geraakt. Naar schatting werden vandaag in Tokio 500 miljoen aandelen verhandeld. Geruchten dat Sony problemen had met belastingbetalingen deden de koers inzakken van 9000 tot 8800 yen, maar toen de geruchten niet meer dan geruchten bleken herstelde de koers zich op 9080 yen.

NEW YORK. De effectenbeurs van New York kon gisteren bij een dunne handel toch omhoog. Het Dow-jonesgemiddelde van de dertig grootste industriefondsen steeg met 16,58 punten tot 2878,71 punten na woensdag met bijna 21 punten omhoog te zijn gegaan. De omzet bedroeg ruim 137 miljoen aandelen tegen 147 miljoen op woensdag.

De handel stelde niet veel voor en daarom hadden de computerprogramma's extra invloed. Selectieve aankopen van de institutionele beleggers gaven de handel steun. De aandacht ging uit naar aandelen van ondernemingen die het tweede kwartaal gunstig afsluiten. De meeste belangstelling was er voor producenten van consumptiegoederen, maar ook enkele computerfondsen, waaronder Digital, deden het goed.