Anesty kapittelt regime Soedan

LONDEN, 28 juni Sinds de staatsgreep die de huidige Soedanese junta een jaar geleden aan de macht bracht zijn honderden opposanten van het regime gearresteerd, meer dan 60 gefolterd en een onbekend aantal terechtgesteld. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag gemeld.

Aan het begin van het jaar liet de junta 90 mensen vrij, en stelde zij vervolgens dat nu alle politieke gevangenen op vrije voeten waren gesteld. Volgens Amnesty echter worden nog meer dan 200 politieke gevangenen vastgehouden van wie velen onder 'uiterst ontoereikende omstandigheden'. Onder anderen 28 legerofficieren zijn terechtgesteld na oneerlijke processen. Zo kregen ze geen verdedigers. Ter dood veroordeelden krijgen bovendien geen toestemming beroep aan te tekenen tegen hun vonnis. (AP)