Zwaardere straf Britse supporters in Heizeldrama

BRUSSEL, 27 juni De elf Britse voetbalsupporters, die in april vorig jaar werden veroordeeld wegens doodslag bij rellen in het Brusselse Heizelstadion in 1985, hebben gisteren in hoger beroep zwaardere straffen opgelegd gekregen.

De eerdere veroordeling tot drie jaar gevangenisstraf (waarvan achttien maanden voorwaardelijk) voor zeven supporters werd veranderd in vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Vier fans kregen in hoger beroep vijf jaar opgelegd. Rechter P. van de Walle hield vast aan een boete van 60.000 Belgische frank (ruim 3.300 gulden). Van de Walle handhaafde de straf die was geeist tegen de voormalige secretaris van de Europese voetbalbond (UEFA), Hans Bangerter, die eerder was vrijgesproken. Hij werd gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden plus een boete van 30.000 frank. De rechter achtte hem schuldig aan doodslag door grove nalatigheid. Met Bangerters veroordeling is volgens de rechter de UEFA nu verantwoordelijk voor de nalatigheid. Dit houdt in dat de rechter nu schadeclaims van Italiaanse slachtoffers kan honoreren en de UEFA kan veroordelen tot het betalen van vergoedingen.

De Britse supporters vielen tijdens de finale van de Europa Cup voor landskampioenen in mei 1985 tussen Liverpool en het Italiaanse Juventus supporters van de tegenstander aan. Tijdens de paniek die hierbij ontstond, stortte een muur in en kwamen 39 mensen, van wie het merendeel Italianen, om het leven. (Reuter, AFP)