Ieren nemen kartonfabriek De Halm in Hoogkerk over

ROTTERDAM, 27 juni De laatste onafhankelijke Nederlandse kartonfabriek, De Halm in Hoogkerk, wordt overgenomen door de papier- en kartonfabrikant Jefferson Smurfit in Dublin. Het Ierse concern onderhandelt met de houdstermaatschappij van De Halm over de aankoop van tweederde van de aandelen.

De houdstermaatschappij Copak, waarin een groep particuliere beleggers is verenigd, bezit ruim 65 procent van de aandelen in De Halm. De overige aandelen zijn in het bezit van de Noordelijke ontwikkelingsmaatschappij (NOM). De Halm behield zijn zelfstandigheid tijdens de grote sanering in de strokartonsector vanaf 1975. Van de kartonfabrieken die de sanering overleefden werden er vier opgekocht door Buhrman-Tetteroide en zochten vier aansluiting bij het grootste Nederlandse papierconcern KNP. Directeur J. W. Buitenhuis acht aansluiting bij Smurfit, 's werelds grootste onderneming in papierrecycling, noodzakelijk om ook in de toekomst het marktaandeel van De Halm veilig te stellen. 'We hebben uit strategische overwegingen gezocht naar een buitenlandse partner. Met Nederlandse papierconcerns hebben we eigenlijk nooit serieus gesproken', zegt Buitenhuis.

Het Ierse concern Jefferson Smurfit behaalde vorig jaar een omzet van twaalf miljard gulden, waarvan meer dan de helft in de VS. Bij het concern werken ongeveer 33.000 werknemers. De winst bedroeg vorig jaar 245 miljoen Ierse ponden, ruim 735 miljoen gulden. Smurfit bezit papier- en verpakkingsbedrijven in de VS en in een aantal Zuidamerikaanse en Europese landen.

Nederland is in Europa marktleider bij de produktie van verpakkingskarton en de grootste producent van grafisch karton. De Halm neemt daarvan vijftien procent voor zijn rekening met een produktie van zestigduizend ton massief verpakking- en grafisch karton per jaar. De omzet van de kartonfabriek, met 180 werknemers, was vorig zestig miljoen gulden.