ROTTERDAM De actiegroep 'Geen Zuidafrikaanse ...

ROTTERDAM De actiegroep 'Geen Zuidafrikaanse kolen in Nederland' probeerde zaterdag het lossen van 74.000 ton Zuidafrikaanse kolen te verhinderen door met acht boten de Mississippihaven te blokkeren. Daar werd rond twee uur een kolenschip verwacht om bij het overslagbedrijf EMO te worden gelost. De politie had verklaard een blokkade niet te zullen tolereren. De filmploegen stonden klaar, maar er kwam geen schip. De drie boten van de actievoerders draaiden rondjes en op het dek riep iemand: 'Shell rot op uit Zuid-Afrika!'.

Shell is eigenaar van de lading. Vanaf land werd geprobeerd om met een ketting van vaten in ANC-kleuren de haven te overspannen, maar de ketting was veel te kort. Een felle wind aan het eind van de middag maakte een einde aan de actie. 'Een blokkade is nu veel te gevaarlijk' zei een woordvoerster. Een woordvoerder van het overslagbedrijf verklaarde vanmorgen: 'Het schip is nog altijd niet binnen; waarschijnlijk komt het pas morgen aan de beurt. Eerst moet nog een ander schip worden gelost. ' (Foto NRC Handelsblad/ Rien Zilvold)