Kritiek Mandela op steun VS voor Angolees verzet

WASHINGTON, 25 juni De Zuidafrikaanse zwarte leider Nelson Mandela heeft gisteren kritiek uitgeoefend op de Amerikaanse steun aan de Angolese verzetsbeweging UNITA van Jonas Savimbi. 'De Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika zijn de voornaamste landen die Savimbi steunen', zei Mandela, die een bezoek van 12 dagen brengt aan de VS. 'Wij veroordelen (dit) krachtig want (...) onafhankelijke landen zouden de politieke souvereiniteit en territoriale integriteit van Angola moeten respecteren en er zou geen steun moeten worden verleend aan Savimbi', aldus de vice-voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Mandela, die vandaag een gesprek zal hebben met de Amerikaanse president George Bush, wilde niet zeggen of hij het onderwerp van de steun aan UNITA ook bij Bush zou aansnijden. Op een massaal concert in de open lucht in de stad Boston, dat werd bijgewoond door zo'n 250.000 mensen, verklaarde Mandela dat de apartheid in Zuid-Afrika uiteenvalt en dat de overwinning in zicht is. Hij voorspelde overigens dat de laatste fase die moet uitmonden in het einde van de apartheid nog met veel moeilijkheden gepaard zal gaan. De zwarte leider zocht in Boston ook zijn dochter en haar gezin op. Voor het eerst zag hij haar drie kinderen. Ook had hij een ontmoeting met een andere dochter, die werd geboren uit Mandela's eerste huwelijk voor hij trouwde met Winnie Mandela. (Reuter, AFP, UPI)