'Philips moet eerst orde op zaken stellen'

IVREA, 24 juni Het overleg tussen Philips en Olivetti over samenwerking op deelgebieden is vorige week afgebroken omdat 'Philips eerst intern orde op zaken moet stellen'.

Carlo de Benedetti, voorzitter van de raad van commissarissen bij Olivetti, heeft dat gisteren verklaard.

Hij zei dat ook Olivetti opnieuw gaat reorganiseren, waardoor nog dit jaar zo'n 3000 tot 3500 banen zullen verdwijnen. Die aanpassingen zijn nodig om een verdere winstdaling te voorkomen. In 1989 liep de nettowinst al terug met 43 procent, dit jaar zal het resultaat opnieuw verder afnemen. Volgens De Benedetti stuurt Olivetti nog altijd aan op industriele allianties. Hij zei dat het Italiaanse computerbedrijf over samenwerking praat met het Franse Bull, het Duitse Siemens, het Skandinavische Nokia en het Britse ICL. Van de grote Europese computerbedrijven waren alleen ICL en Olivetti vorig jaar winstgevend. Philips heeft deze week een begin gemaakt met een ingrijpende reorganisatie die de computerdivisie binnen anderhalf jaar uit de rode cijfers moet halen.