Japan geeft de meeste hulp aan het buitenland: $9 mld

TOKIO, 23 juni Japan heeft in 1989 voor een bedrag van 8,96 miljard dollar steun verleend aan ontwikkelingslanden en daarmee de Verenigde Staten van de eerste plaats verdreven als het grootste donorland voor buitenlandse hulp. Volgens het Japanse ministerie van buitenlandse zaken besteedden de Verenigde Staten vorig jaar 7,66 miljard dollar en kwam Frankrijk met 7,46 miljard dolar op de derde plaats.

Door de daling van de waarde van de yen betekent het bedrag van 1989 een daling van 1,9 procent tegenover 1988 toen voor 9,13 miljard dollar aan ontwikkelingssteun werd gegeven.

De Amerikaanse buitenlandse hulp was in 1989 uitzonderlijk laag omdat in 1988 contributies aan de Wereldbank zijn vooruitbetaald en een betaling uit 1989 is uitgesteld tot dit jaar. Daarom is het nog onduidelijk wat de positie van Japan dit jaar zal zijn op de wereldranglijst van donorlanden. De VS zijn van plan dit jaar meer buitenlandse hulp te geven dan in 1989 en kunnen daardoor weer de eerste plaats innemen.

Ongeveer 70 procent van de buitenlandse hulp van Japan wordt besteed in Azie. Maar de rol van Japan bij multilaterale hulp via met name de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) is snel aan het groeien. Japan heeft zich voorgenomen om in de periode van vijf jaar die afloopt in 1993 een bedrag van 50 miljard dollar aan hulp te besteden.

Japan heeft overigens het aandeel van zijn ongebonden hulp (die niet hoeft te worden besteed in Japan zelf) opgevoerd tot 85,6 procent. Voor de VS is dit percentage veel lager: 45 procent. (Reuter, UPI)