Wie zich erg vreemd gedraagt dient ook urine in te leveren

ROME, 20 juni - Elke ochtend tussen kwart over acht en negen uur worden er bij het sportcomplex Giulio Onesti in Rome een paar flesjes urine bezorgd. Ze worden naar een laag gebouwtje gebracht dat temidden van wat hobbelige en stukgetrapte voetbalvelden ligt. Bij de eerste aanblik denk je aan een forse kleedruimte, maar een bordje geeft aan dat hier het Laboratorio Antidoping zit. Als Ronald Koeman ineens hard zou gaan lopen, wordt hier onderzocht of dat komt doordat hij verboden medicijnen heeft gebruikt. Al sinds het WK van 1966 in Engeland controleert de FIFA spelers op dopinggebruik. Bij dit toernooi worden van elk team twee spelers gecontroleerd, met ingang van de kwartfinales drie. Een loting in de rust moet bepalen wie van de elf spelers en vijf reserves na de wedstrijd naar de dopingcontrole moet, maar als iemand in de ogen van de aanwezige artsen zich erg vreemd gedraagt, kan ook hem worden gevraagd een plas te doen.

Efedrine

Felice Rosati, hoofd van het Italiaanse laboratorium dat door de FIFA wordt gebruikt en dat vlak voor het WK de controle in de Giro d'Italia heeft uitgevoerd, vertelt dat de lijst van verboden stoffen dezelfde is als die welke het Internationaal Olympisch Comite gebruikt. Dat betekent dat ook op (onder meer spierversterkende) anabole steroiden wordt getest. Ten opzichte van het wielrennen wijkt de lijst iets af, voor wat betreft de toegelaten hoeveelheid efedrine.

Tot nu toe zijn alle onderzochte spelers negatief. Rosati zegt dat dit hem niet heeft verbaasd. 'Op basis van mijn directe ervaring van tientallen jaren kan ik zeggen dat ik het voetbal de positieve gevallen tamelijk zeldzaam zijn. Zo zijn er naar mijn weten bijvoorbeeld nooit anabolen gebruikt.'

In het tijdelijk FIFA-hoofdkwartier in het Romeinse Hilton wordt dit beaamd door Walter Gagg, hoofd van de technische afdeling van de FIFA. 'We zijn ervan overtuigd dat in het voetbal geen doping wordt gebruikt, ' zegt Gagg. 'Voetbal is een erg schone sport.'

Blessure

Tot nu toe wordt er bij het voetbal alleen op doping gecontroleerd tijdens de eindronde van het WK en (natuurlijk) tijdens het Olympische voetbaltoernooi. Ook al zijn er geen aanwijzingen voor een trend naar dopinggebruik onder voetbal, de FIFA heeft hier bewust voor gekozen. Om dezelfde normen te hebben voor verschillende soorten sporten is de lijst van het IOC overgenomen. Daarnaast kan de controle een preventieve werking hebben. 'In sommige gevallen helpt het bij de opvoeding van spelers die terugkomen van een blessure, ' zegt Gagg. 'Soms willen artsen bepaalde medicijnen gebruiken om de spelers snel naar een bepaald niveau terug te brengen.' Voor wat er gebeurt als er toch een speler positief wordt bevonden, zijn geen vaste regels. 'Er is geen vaste lijst van straffen, het wordt van geval tot geval bekeken, ' zegt Gagg. 'Het hangt af van de ernst van de zaak, van het soort stof, van de vraag of een speler van zijn medische adviseurs medicijnen heeft moeten nemen.'

Het enige precedent van zes WK's laat zien dat de FIFA het voetbal graag dopingvrij wil houden. Toen in 1978 de Schotse speler Willie Johnston werd betrapt op het gebruik van peppillen (fencamfamine), moest hij meteen naar huis.