Ted Troost en de huid als tastorgaan

ROTTERDAM, 20 juni De haptonoom Ted Troost heeft zijn intrek genomen in het spelershotel van het Nederlands elftal. Dit is gebeurd op verzoek van een aantal voetballers uit de selectie van Oranje. Namens de spelers had Marco van Basten om de komst van Troost verzocht. Troost heeft in het verleden vaker spelers van het Nederlands elftal behandeld. Hij was regelmatig in Milaan, op verzoek van Gullit en Van Basten. Ook Van Breukelen, Kieft en Van Tiggelen deden soms een beroep op hem.

Een haptonoom wordt vaak als een soort fysiotherapeut beschouwd. Veel haptonomen zijn inderdaad aanvankelijk opgeleid tot fysiotherapeut, maar er zijn grote verschillen. Een fysiotherapeut behandelt om onwillige en geblesseerde spieren, pezen en gewrichten te genezen. De haptonoom wil echter een gestoorde gevoelsrelatie tussen patient en omgeving herstellen. Hij gaat er van uit dat die verstoorde communicatie in het bewegingsapparaat wordt weerspiegeld en dat de huid rondom de botten en spieren geschikt is om de communicatie tot stand te brengen. De huid is het grootste tastorgaan van de mens. De haptonoom gebruikt massage en strijken om een gevoelsrelatie met zijn patient tot stand te brengen.

De Nederlander Veldman, grondlegger van de haptonomie, gaat er van uit dat de aanraking van de behandelaar een reactie bij de patient oproept. Die anticipeert op de aanraking. De manier waarop de patient naar de aanraking toebeweegt is in de haptonomie nader uitgewerkt en beschreven. De haptonomie onderscheidt zeven zogenaamde tonusregulaties bij de patient. De haptonoom kan zijn behandeling er op afstemmen. Gebeurt dat goed, dan ontstaat er tussen haptonoom en patient een gemeenschappelijke gemoedstoestand die de haptonomische cirkel wordt genoemd.

De omschrijvingen waarmee haptonomen hun beroep verduidelijken doen nog wel eens krampachtig aan, waarschijnlijk omdat strelen en wrijven zo dicht bij troosten en liefkozen staan. Ook handelingen waar mensen alleen iets aan elkaar hebben als ze op elkaar reageren. Anders zijn ze onuitstaanbaar. In de fysiotherapie wordt het wel eens als een last beschouwd dat de blessures van de patient meestal via de huid moeten worden benaderd. De massage (haptokinesie) in de fysiotherapie is officieel een eenzijdige handeling.

Beenhakker

Noch coach Beenhakker noch KNVB-arts Kessel heeft bezwaren tegen de komst van Troost. Beenhakker: 'De laatste jaren is de spanning in de voetballerij tot een ongekend hoogtepunt gestegen. De druk op de spelers is vreselijk groot. Ze zijn beslist niet zielig, maar ik kan me heel goed voorstellen dat ze het er soms heel moeilijk mee hebben.' De bondscoach beschouwt het verzoek van de spelers om de komst van Troost niet als een motie van wantrouwen. 'Onzin. Dan kun je ook roepen dat het niet de verdienste van trainer Sacchi is dat AC Milan twee keer de Europa Cup heeft gewonnen, maar van Troost. Wat ik persoonlijk van Troost vind, is niet interessant. ' Beenhakker meent dat de sportwereld er verstandig aan doet iets ruimer over haptonomie te denken. 'In de Verenigde Staten, waar het bedrijven van professionele sport is uitgevonden, zijn ze veel verder met geestelijke begeleiding van atleten. Waarom zou het bij ons dan niet kunnen? In dit circus zoekt een speler zekerheid. De een doet dat via een gesprek met zijn vrouw, de ander zakt een avondje door, de derde zoekt deskundige hulp. Mijn zegen hebben ze.'