Makelaars willen vrijere concurrentie

ROTTERDAM, 20 juni Makelaars willen met hun klanten gaan onderhandelen over de courtage die ze in rekening brengen. Officieel moeten makelaars zich nu houden aan dezelfde tarieven.

Het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil haar leden eind deze maand voorstellen het minimumtarief te verhogen met 150 gulden tot 1.000 gulden. Particuliere klanten zullen kortingen tot 50 procent kunnen gaan bedingen. Bij de handel in bedrijfspanden is het al gangbaar dat de klant korting bedingt, maar formeel mag dat niet. De voorstellen van het NVM-bestuur houden in dat makelaars ook officieel de concurrentie met elkaar aan mogen gaan.

Het bestuur van de NVM wil particulieren een korting laten bedingen op het huidige tarief van maximaal 10 procent. Als de particulier de makelaar een dubbele opdracht geeft verkoop mijn oude woning en zoek een nieuwe dan kan de korting zelfs oplopen tot 50 procent. Daarnaast wil de vereniging van makelaars adviestarieven invoeren voor de courtage bij de bemiddeling van bedrijfspanden. 'De concurrentie in die sector is nu eenmaal moordend, ' aldus een woordvoerder van de NVM. Bij de aan- en verkoop van bedrijfspanden is het mogelijk om te werken met zogenoemde uitzonderingsclausules om kortingen juridisch te rechtvaardigen. Op de particuliere markt is die constructie niet mogelijk. Volgens de NVM-woordvoerder is het heel goed mogelijk dat de voorstellen op de ledenvergadering van 28 juni niet in deze vorm aangenomen zullen worden.