Fokker krijgt in principe nieuw werkkrediet

ROTTERDAM, 20 juni De Nederlandse overheid is 'in principe' bereid om ontwikkelingskredieten die Fokker terugbetaalt, opnieuw te gebruiken voor 'ontwikkelingen in de lucht en ruimtevaart'. Die gelden kunnen ook Fokker weer ten goede komen.

Minister Andriessen (economische zaken) zei dat gisteren bij de toekenning van de Koning Willem I-prijs aan Fokker. Die tweejaarlijkse prijs voor uitzonderlijk ondernemerschap werd in de Ridderzaal uitgereikt door prins Claus, ere-voorzitter van de Koning Willem I-Stichting.

Het is voor het eerst dat Economische Zaken, weliswaar met de nodige slagen om de arm, zo welwillend reageert op de al anderhalf jaar oude suggestie van Fokker-bestuurder E. J. Nederkoorn om een zogenaamd 'revolving fund' voor Fokker in het leven te roepen, een ontwikkelingsfonds dat gevoed wordt door terugbetaalde ontwikkelingskredieten. Het Nederlandse automobielbedrijf Volvo Car kent ook zo'n constructie, die overigens op grote bezwaren stuit van de Europese Commissie. Brussel ziet zo'n fonds als verkapt subsidie-reservoir.

Minister Andriessen zei gisteren in Den Haag dat 'ontwikkelingskredieten een goed instrument zijn gebleken voor stimulering van nieuwe typen vliegtuigen.'

In een reactie verklaarde bestuursvoorzitter ir. M. Kuilman van Fokker verheugd te zijn dat 'wij hier in Den Haag een open oor zullen vinden als het gaat om het financieel onderbouwen van nieuwe projecten na de Fokker 50 en de Fokker 100'.

Een woordvoerder van Fokker voegt daaraan toe, dat het bedrijf gesprekken voert met Economische zaken 'omdat het voor onze toekomstplannen belangrijk is te weten waar we aan toe zijn'.

Hij erkent dat de verstandhouding tussen beide partijen aanzienlijk is verbeterd sinds het aantreden van het nieuwe kabinet. Tijdens het bewind van De Korte, de vorige minister van economische zaken, was het herhaaldelijk tot botsingen gekomen tussen overheid en bedrijf.

Fokker vond dat Economisch Zaken zich nogal bevoogdend opstelde, nadat de overheid het concern eind 1987 met een uitgebreide financieringsregeling van de ondergang gered had. De overheid eiste dat Fokker snel zou omzien naar een partner. De overheid verordonneerde ook dat het Fokker-bestuur zich zou laten bijstaan door een speciale raad van advies.

Die adviesraad is er nooit gekomen. En volgens de woordvoerder van Fokker oefent de overheid ook geen aandrang meer uit om snel te zoeken naar een partner. 'We mogen nu zelf uitmaken met wie en wanneer we gaan samenwerken.' De woordvoerder van Economische zaken zegt dat het veel sturender overheidsoptreden enkele jaren geleden moet worden gezien 'in de context van die tijd'.

Hij herinnert eraan dat Fokker er nog onlangs minder goed voorstond. Volgens de woordvoerder is er inmiddels sprake van 'een normale werkverhouding', tussen Fokker en EZ.