Conflict bij Gem, staking onvermijdelijk

ROTTERDAM, 20 juni Bij de vestigingen van de graanelevatormaatschappij (GEM) in Europoort en de Botlek wordt het werk vanaf vrijdagochtend vroeg stilgelegd. De directie van de GEM noemt de eisen die de vervoersbonden FNV, CNV en FHV in een gezamenlijk ultimatum stellen 'onbespreekbaar'. Het ultimatum loopt donderdag om middernacht af. Woordvoerder B. Duim van de Vervoersbond FNV noemt een staking 'onontkoombaar' nu de directie blijft bij haar voornemen de werknemers ook op zondagavond te laten werken. Ook wil de directie niet ingaan op de eis van de bonden om zes extra roostervrije dagen in te voeren. 'Ik voorzie harde acties', zegt Duim.

Het personeel van de Europoort-lokatie van de GEM legde gisteren spontaan het werk neer, nadat het overleg over een nieuwe cao maandagavond werd afgebroken. Volgens de directie 'moet diep in de structuur van de organisatie worden ingegrepen om de keiharde concurrentie te kunnen overleven'.

De GEM ondervindt met name concurrentie van het graanoverslagbedrijf Interstevedoring van J. Rijsdijk.

In februari stemden de bonden in met het voorstel van de directie om werkgelegenheid te redden door semi-continudiensten in te voeren. In ruil daarvoor deden de bonden voorstellen voor verkorting van de arbeidstijd in de vorm van zes roostervrije dagen.

De bonden verlieten het cao-overleg eerder deze week nadat de directie arbeidstijdverkorting verwierp en bovendien een late zondagsdienst voorstelde.