Oplopend conflict Athene-Belgrado over Macedonie

ATHENE, 19 juni Het grensgeschil tussen Griekenland en Joegoslavie naar aanleiding van de Macedonische kwestie is gisteren verder opgelopen, nadat de twee landen visa van elkaars burgers verlangden en het bezit van ten minste 2.000 D-Mark om de grens te mogen passeren. Dit weekeinde blokkeerden boze Macedoniers urenlang een grensovergang waardoor duizenden toeristen vast kwamen te zitten.

Uit het grensgebied komen nu meldingen, dat zelfs met het vereiste minimumbedrag aan buitenlandse valuta op zak, Joegoslavische en Griekse reizigers onder wie vrachtwagenchauffeurs worden tegengehouden. Velen maken nu de omweg via Bulgarije om het conflictgebied te mijden.

Griekenland en Joegoslavie hebben een oud conflict om Macedonie, dat nu een autonome regio in Joegoslavie is. De Joegoslavische Macedoniers beschuldigen de Grieken ervan de Macedonische minderheid in Griekenland te discrimineren. (AFP, AP, UPI)