Ontdekking 3e massagraf Sovjet-Unie

WARSCHAU, 19 juni In de Sovjet-Unie is voor de tweede keer in een week een massagraf gevonden waarin waarschijnlijk duizenden, in 1940 vermoorde Poolse krijgsgevangenen zijn begraven. De Sovjet-autoriteiten hebben de Poolse ambassade in Moskou gisteren geinformeerd over de ontdekking van een massagraf in de bossen van Mjednoje, 35 kilometer van de stad Kalinin, aan de weg van Moskou naar Leningrad. Het massagraf is onlangs ontdekt. Er liggen duizenden lichamen van slachtoffers van het stalinisme, in grote meerderheid Sovjet-burgers, maar vermoedelijk ook Poolse officieren die in het kamp van Ostasjkov gevangen hebben gezeten. Vertegenwoordigers van de Poolse ambassade in Moskou hebben gevraagd bij het opgraven van de lichamen aanwezig te mogen zijn. In Moskou bevindt zich op het ogenblik een delegatie van het Poolse parlement, onder leiding van de voorzitter van de Sejm, Mikolaj Kozakiewicz, die een bezoek aan Katyn op het programma heeft staan. In Katyn werden in 1940 4.000 Poolse officieren vermoord en begraven. De delegatie heeft inmiddels gevraagd ook een bezoek te mogen brengen aan het vorige week ontdekte massagraf bij Charkov, waar bijna 4.000 Polen begraven liggen. Dit graf bevat lichamen van Polen die in het kamp van Starobjelsk gevangen hebben gezeten. De Sovjet-autoriteiten hebben vrijdag Poolse vertegenwoordigers in Moskou bewijsmateriaal ter hand gesteld over de Polen die in Charkov zijn begraven. De KGB-commandant van Charkov, generaal Nikolaj Goejbadoelov, overhandigde hun een lijst met namen en een knoop met de Poolse adelaar die in een van de graven is aangetroffen. Na de Sovjet-inval in Polen, op 17 september 1939, en de bezetting van de oostelijke helft van Polen door het Rode Leger, raakten 15.000 Poolse officieren in Sovjet-krijgsgevangenschap. Ze werden in vier kampen opgesloten en in 1940 door de NKVD, de Sovjet-geheime dienst, vermoord.