Britten schrappen 33 Tornado-jagers, meer bezuinigingenvolgen

LONDEN, 19 juni De Britse regering heeft een order voor 33 Tornado-gevechtsvliegtuigen ter waarde van 530 miljoen pond (1,7 miljard gulden) afgezegd. Verdere bezuinigingen op het Britse Defensiebudget zullen nog volgen.

De order gaat niet door omdat het ministerie van defensie door de stijgende inflatie in Groot-Brittannie al zeshonderd miljoen pond over zijn budget van 21 miljard voor dit jaar heenschiet.

Er komen nog meer bezuinigingen, vooruitlopend op regeringsvoorstellen voor vergaande veranderingen en besparingen op de defensie als gevolg van het beeindigen van de Koude Oorlog, zo zei minister King van defensie vannacht in het Lagerhuis. Hij liet doorschemeren dat die bezuinigingen vooral het Britse leger, land- en luchtmacht, in Duitsland zullen treffen.

Tegelijkertijd maakte hij duidelijk dat Groot-Brittannie zijn onafhankelijke kernwapen (nu nog op de onderzeeboot Polaris, straks op Trident) wil behouden als 'laatste verdedigingsmiddel tegen oorlog'.

Groot Brittannie blijft gecommitteerd aan althans het verder ontwikkelen van het Europese gevechtsvliegtuig, dat te zijner tijd de Tornado zou moeten opvolgen, zo bevestigde King. Maar een beslissing om het toestel te bouwen hoeft door de partners in het project pas eind 1992 genomen te worden.

De aangekondigde bezuinigingen op korte termijn hebben de onrust over vergaande plannen voor de toekomst vergroot. Die plannen 'Mogelijkheden voor verandering' gedoopt worden door King aangeduid als 'de meest fundamentele herziening van de Britse defensie-behoeften in vijftig jaar'.

Het feit dat die herziening nu al maanden lang in het grootste geheim gebeurt en nog maanden zal duren, leidde al eerder tot grote onrust bij de staven van de verschillende legeronderdelen, bij wapenfabrikanten en vakbonden die bevreesd zijn voor verlies aan werkgelegenheid en bij de politieke oppositie, die de regering van nodeloze geheimzinnigheid beschuldigt.