Scenario loopt gesmeerd voor Westduitse formatie

MILAAN, 16 juni Voor West-Duitsland verloopt het WK voetbal tot nu toe precies volgens plan. De 4-1 overwinning tegen Joegoslavie werd gisteravond in het Giuseppe Meazza-stadion van Milaan gevolgd door een 5-1 triomf tegen de Verenigde Arabische Emiraten, zeven oliestaatjes die gezamenlijk in 1971 een voetbalbond hebben opgericht, maar gisteravond in feite aantoonden dat zij op dit evenement bitter weinig hebben te zoeken.'Die Mannschaft' plaatste zich door de ruime overwinning in feite al bij de laatste zestien van het toernooi en blijft wanneer ze als eerste in de poule eindigt tot en met de kwartfinales thuiswedstrijden spelen in Milaan, de stad waar aanvoerder Lothar Matthaus, Jurgen Klinsmann en Andreas Brehme bij Internazionale emplooi hebben. Het scenario loopt daardoor gesmeerd. Zelfs de Duitse boulevardpers wordt een beetje moedeloos van de uiterst voorspoedige gang van zaken. Bild met een indrukwekkend contingent verslaggevers naar Italie uitgerukt treft nog geen randverschijnselen binnen de optimaal gemotiveerde spelersselectie aan en bracht daarom maar het verhaal van de Arabische sjeik die zijn vijf valken voor het stadion de vlucht liet, omdat hij de roofvogels niet mee naar binnen durfde te nemen.

De Arabieren zijn verbijsterd over dit soort onzin. De Braziliaanse trainer Carlos Alberto Pereira concentreerde zich derhalve maar op het voetbal toen hij stelde: 'We hebben verloren van een van de beste teams uit deze competitie. Het regent in het Midden Oosten misschien een keer peer jaar zo hard als hier, maar zelfs deze voor ons ongunstige omstandigheden kunnen niet wegnemen dat we geen moment in ons spel hebben kunnen komen. We hebben van de eerste tot de laatste seconde onder druk gestaan.'

Zakenman

Trainer Franz Beckenbauer kiest na het WK voor een carriere als zakenman. Het Duitse elftal is echter in goede handen bij zijn opvolger Berti Vogts, de eerste bondscoach van een herenigd Duitsland, omdat de klasse van het huidige elftal in Beckenbauers optiek overeenkomsten vertoont met het laatste Duitse team dat in 1974 de wereldtitel veroverde en waarvan 'der Kaiser' zelf deel uitmaakte.

Met middenvelders tot zijn beschikking als Hassler, Matthaus, Bein, Littbarski, Moller en Thon moet Beckenbauer noodgedwongen iedere wedstrijd wel een paar spelers op de reservebank plaats laten nemen die bij hun clubs over miljoenencontracten beschikken. Zelfs het gemis van de geblesseerde voorstopper Jurgen Kohler, de 'Angstgener' van Marco van Basten, breekt Duitsland niet onmiddellijk op omdat Beckenbauer weet: 'Door het grote aanbod van goede spelers hoeft dit keer niet zoals tijdens het EK in 1988 het concept telkens te worden aangepast wanneer enkele jongens door blessures wegvallen.' Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te concluderen dat dit Westduitse elftal heel ver zal komen in Italie. Beckenbauer: 'Belangrijk is dat het elftal uitstekend ingespeeld aan de achtste finales begint. Vanaf dat moment is iedere wedstrijd een finale. Maar met een beetje geluk kunnen we met dit team zeker de eindstrijd halen in Italie.'

Achilleshiel

De achilleshiel van het elftal vormt de defensie, aangevoerd door Klaus Augenthaler van Bayern Munchen, die voor zijn teamgenoot Stefan Reuter als vleugelverdediger opteert. Dat dit niet de gelukkigste oplossing is bleek bij het tegendoelpunt van Mubarak Khalid, toen Reuter behoorlijk in de fout ging. Het kon gisteravond nog worden afgedaan als een bedrijfsincident aangezien Voller (twee keer), Klinsmann, Matthaus en Bein er lustig op los scoorden en de eindstand op 5-1 bepaalden. Geen Duits WK-record. Dat dateert uit 1954, toen Oostenrijk met 6-1 werd afgedroogd en Duitsland onder aanvoering van legendarische voetbalhelden als Fritz Walter en Helmut Rahn voor de eerste keer wereldkampioen voetbal werd.

Beckenbauer (wegens zijn zakelijk activiteiten in het weekblad Stern afgeschilderd als 'Geldmeister') houdt echter ernstig rekening met de mogelijkheid van een derde titel voor Duitsland. Het zou een prachtig afscheid betekenen voor de man die ook de basis gelegd heeft voor het sponsorcontract van vijf miljoen D-mark voor de DFB met Mercedes Benz. Twee voor het thuisfront uiterst fatsoenlijke instituten die bij succes als gegoten bij elkaar lijken te passen en waarmee men internationaal uitstekend voor de dag kan komen. Zeker wanneer de Duitsers die eigenlijk alleen in doelman Illgner een zwakke pion hebben die niet gemakkelijk valt te vervangen zo blijven presteren als tot nu toe.

AS Roma-spits Rudi Voller onderstreept derhalve het optimisme binnen het team als hij uitlegt: 'Twee jaar geleden werden Duitse spelers min of meer als verraders afgeschilderd als zij de Bundesliga verlieten om in Italie te gaan spelen. Maar van de buitenlandse spelers in de serie A zijn de clubs in Italie het meest tevreden over de Duitse werknemers. Wij zijn populair hier. Ook dat is een factor die tijdens dit toernooi in ons voordeel kan werken.'