Beenhakker wijzigt elftal tegen Engeland drastisch

CAGLIARI, 16 juni Leo Beenhakker heeft het Nederlands elftal voor de wedstrijd van vanavond tegen Engeland flink door elkaar gegooid in vergelijking met het teleurstellende duel van afgelopen dinsdag tegen Egypte. Drie spelers zijn nieuw in de basisploeg, Richard Witschge, John van 't Schip en Hans Gillhaus. Zij komen in de plaats van het trio Graeme Rutjes, Erwin Koeman en Gerald Vanenburg.

Afgezien van deze wijzigingen heeft Beenhakker twee belangrijke spelers op andere posities neergezet. Frank Rijkaard is weer naast Ronald Koeman in het centrum van de verdediging geposteerd, hoewel de bondscoach verwacht dat de speler van AC Milan gezien het spelconcept van Engeland meer als middenvelder dan als voorstopper zal optreden. Aanvoerder Ruud Gullit zal vanavond in Cagliari in plaats van in de aanval vanaf het middenveld spelen.

EK-mythe

Beenhakker zegt dat tegen Engeland 'zijn elftal' op het veld staat. Hij heeft, zo maakte de bondscoach gisteravond duidelijk, zich wat betreft de opstelling tegen Egypte laten leiden door het succes van het Europese kampioenschap van '88. 'Ik kon tijdens de voorbereiding de EK-mythe niet doorbreken. Iedereen had het er maar over dat het toen allemaal zo goed ging. Mede daarom heb ik tien spelers van de winnende ploeg tegen Egypte opgesteld. Ik had geen andere keus. Maar het liep dus voor geen meter. Dat heeft iedereen kunnen zien. Daarom hoop ik nu eindelijk van dat verhaal van de EK af te zijn.' De bondscoach maakte de selectie in een openhartig en soms keihard betoog duidelijk dat hij de koers 'radicaal wijzigt'.

Hij bekritiseerde de spelers een voor een. De coach vond dat tegen Egypte maar vier internationals een voldoende hebben gehaald. Van Breukelen, Rijkaard, Rutjes en invaller Kieft die voor het enige Nederlandse doelpunt zorgde. De laatste twee spelen echter niet meer tegen de Engelsen.

Waardering

Beenhakker sprak aan de vooravond van de tweede WK-wedstrijd plotseling ook zijn grote waardering uit voor zijn ontslagen voorganger Thijs Libregts. Beenhakker zegt nu te beseffen onder welke omstandigheden Libregts destijds heeft gewerkt. De geladen interim-bondscoach: 'Een deel van de ploeg is al die tijd verzadigd geweest door het EK-succes. En weer anderen zaten met andere problemen. Het Nederlands elftal heeft dus twee jaar lang geen fatsoenlijke wedstrijd gespeeld. Daarom heeft Libregts tijdens de voorronde een wereldprestatie geleverd.'

Oranje eindigde onder leiding van Libregts op de eerste plaats in de kwalificatiepoule, voor West-Duitsland.

De opstelling van het Nederlands elftal voor vanavond tegen Engeland: Van Breukelen; Van Aerle, Ronald Koeman, Rijkaard, Van Tiggelen; Wouters, Gullit, Witschge; Van 't Schip, Van Basten en Gillhaus.