Aanval troepen Sri Lanka op Tamil-rebellen

COLOMBO, 16 juni Veiligheidstroepen in Sri Lanka hebben tijdens een offensief twintig politiebureaus, die in handen waren van rebellen, heroverd. Daarbij kwamen ruim twintig guerrillastrijders en twee militairen om het leven. De afgelopen vijf dagen zijn bij het oplaaiende geweld in Sri Lanka circa 300 mensen gedood. Het offensief van de troepen werd ingezet toen minister van justitie, Sahul Hameed, besprekingen begon met leiders van de guerrillagroep LTTE, de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam. Hameed reisde daarvoor naar het hoofdkwartier van de LTTE bij het noordoostelijke Jaffna. Het gesprek is volgens waarnemers in de hoofdstad Colombo de laatste kans om een bloedig conflict te voorkomen.

Een woordvoerder van het Sri-Lankese leger zei gisteren dat troepen in de steden Trincomalee, Mutur, Pottuvil en Vavuniya de politiebureaus weer in handen wisten te krijgen. Daarbij werden wapens en voertuigen op de rebellen buitgemaakt. Vrijdagochtend werd in andere steden in het land een aantal politiebureaus heroverd. Volgens de woordvoerder hebben de rebellen tijdens hun actie de magazijnen van de bureaus leeggehaald en wapens meegenomen.

Hameed zei gisteren in Colombo dat 'de regering alles zal doen om rust en orde te herstellen'.

Besprekingen met de rebellen maakten daarvan onderdeel uit. Het leger van Sri Lanka heeft de Tamil-rebellen ervan beschuldigd bij de acties tegen het politiebureau in de stad Kinniya ten minste twintig agenten te hebben gedood. Bij een eerdere actie in het oosten van het land hadden zouden zij negentig agenten om het leven hebben gebracht. Volgens ooggetuigen werden de politiemannen gedwongen in een rij te staan waarna ze door de guerrillas werden doodgeschoten. De Tamil-Tijgers hebben naar schatting 800 agenten gevangen genomen. De minister van justitie praat in Jaffna onder andere over hun vrijlating. Volgens kranten in Colombo hebben de Tamil-Tijgers ruim 200 van hun gevangenen om het leven gebracht. De LTTE heeft deze beschuldigingen in een verklaring tegengesproken. 'Dit zijn leugens om ons in diskrediet te brengen', aldus een woordvoerder van de Tamil-Tijgers.

De regering van Sri Lanka zegt dat de Tamil-Tijgers voorbereidingen treffen voor een massale aanval op haar militaire basis in Jaffna, een Nederlands fort uit de zestiende eeuw. 'Wij zullen alles doen om de vesting te verdedigen', aldus een legerwoordvoerder in Colombo. De marine van India wacht op orders uit New Delhi om patrouilles uit te voeren voor de kust van Sri Lanka. Volgens de regering in Colombo proberen de rebellen vanuit Zuid-India wapens te smokkelen naar hun hoofdkwartier in het noordoosten van Sri Lanka. (Reuter, AFP)