Engelse supporters lokken rellen uit met Nederlanders

CAGLIARI, 15 juni Engelse supporters zoeken de confrontatie met Nederlanders. Op verschillende plekken op Sardinie lokken groepen Engelsen relletjes uit met Nederlandse aanhangers. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse politie is er al een aantal incidenten geweest. Op het station van Cagliari werd een groep Nederlanders aangevallen bij het verlaten van de trein. De Italiaanse politie kon op tijd ingrijpen.

Ook buiten Cagliari is het op sommige plekken onrustig. Bij aankomst op een camping werd een groep van twintig Nederlandse fans opgewacht door Engelsen. Daarbij kwam het tot vechtpartijen. De Nederlanders zijn inmiddels na bemiddeling van de Italiaanse politie naar een andere camping overgebracht.

In het Nederlandse supporterskamp is geschrokken gereageerd op de pogingen van de Engelse fans te provoceren. De Nederlandse politie probeert zo veel mogelijk te bemiddelen in situaties waarin Hollandse fans op campings terechtkomen waar overwegend Engelsen bivakkeren. 'De Nederlandse fans voelen zich bedreigd', aldus politiewoordvoerder Mellink. 'In samenwerking met de Italiaanse politie proberen we te voorkomen dat groepjes Nederlanders hun tenten opslaan op plekken waar veel Engelse fans zitten.' De Italiaanse politie arresteerde gisteravond acht Engelse supporters. Vijf van hen, allen tussen de 19 en 21 jaar, werden aangehouden na een vechtpartij in een bar in Alghero aan de westkust van het eiland.

Inmiddels is op Sardinie een grote politiemacht paraat. Alle hotels in de hoofdstad Cagliari staan onder bewaking. In de haven liggen twee speciaal uitgeruste boten met aan boord bewapende veiligheidsagenten.

De Italianen laten niets aan het toeval over. Het morgenavond te spelen duel Nederland-Engeland moet tot elke prijs vlekkeloos verlopen. Woordvoerder Mellink: 'Het oog van de gehele wereld is gericht op deze wedstrijd. Al maandenlang wordt geschreven en gesproken over dit duel dat met voorsprong de meest risicovolle van de eerste ronde is. De Italianen zijn op alles voorbereid. Het is een prestigezaak geworden'.

Munten

De supporters worden bij aankomst op Sardinie uitgebreid gefouilleerd. Op het vliegveld en in de haven zijn net als in Palermo hasj-honden ingezet om verdovende middelen op te sporen. Supporters met veel losse munten moeten morgenavond bij binnenkomst in het stadion deze inleveren. Alcohol wordt op de wedstrijddag opnieuw nergens geschonken. Vannacht wordt Sardinie drooggelegd. Het alcoholverbod wordt pas zondagochtend om 8.00 uur opgeheven. (Reuter/SID/ANP)