Koers Philips onderuit na nieuwe rampcijfers

AMSTERDAM, 14 juni Nieuwe rampberichten van Philips vormden vandaag de hoofdschotel op de Amsterdamse effectenbeurs. New York kwam gisteren nauwelijks van zijn plaats, terwijl de sterkere yen vandaag een neiuwe impuls gaf aan de koersen in Japan.

AMSTERDAM Het al zwaar geplaagde elektronicaconcern kwam nu met de mededeling, dat het het tweede kwartaal met een aanzienlijk lager resultaat zou afsluiten en dat over heel 1990 sprake zal zijn van een zeer lage winst. Philips ging daarop weer onderuit. Er ging snel fl.2,10 van de koers af op fl.31,50, ofwel meer dan 6 procent van het koerspeil, waarna een fractioneel herstel optrad. Philips krabbelde later wat verder omhoog. Vroeg in de middag was het verlies geslonken tot fl.1,50 op fl.32,10. Verder gedroeg de beurs zich opnieuw rustig. Externe factoren zoals Wall Street, de Japanse beurs of de dollar speelden nauwelijks een rol. De stemmingsindex stond na enkele uren 0,1 punt lager dan de voorgaaande dag op 120,6. Bij de hoofdfondsen lag wel Borsumij-Wehry goed in de markt. Het fonds haalde het dividend snel in en noteerde weer fl.94, wat in feite een winst van bijna fl.4 betekende. Borsumij kreeg later te maken met winstnemingen, waardoor er een gulden van de winst verdween.

Van de internationals trok Akzo 90 cent aan naar fl.123,20, terwijl Unilever 60 cent duurder werd op fl.157,70. Koninklijke Olie noteerde laat in de ochtend 80 cent lager op fl.144,40. Ahold steeg 70 cent naar fl.145,50. Veel obligaties wisten twee tot drie dubbeltjes aan de koers toe te voegen.

Bij DocData ging men weer uit van een mogelijke goede afloop van het avontuur na de mededeling, dat binnenkort mededelingen over een mogelijke samenwerking kunnen worden verwacht. De koers van 'Gokdata' trok fl.1,10 aan tot fl.20,60. Center Parcs steeg fl.2,70 naar fl.60,20 en AIR fl.3 naar fl.109. Van Berkel zakte een dubbeltje weg naar fl.3,25 en Public Storage 70 cent naar fl.11,30. NEW YORK Na in de tweevoorgaande dagen met in totaal ruim zeventig punten te zijn gestegen moest de effectenbeurs van New York gisteren iets terug. Het Dow Jones-gemiddele van de dertig industriele fondsen daalde met 3,72 punten tot 2929,70 punten. De omzet kwam uit op meer dan 160 miljoen aandelen tegen 157 miljoen op dinsdag. De handel was kalm in afwachting van gegevens later deze week.

In de middag werd bekend dat de detailhandelsomzet in de VS in mei is gedaald met 0,7 procent, terwijl er was gerekend op een toeneming van de omzet met 0,1 procent. Deze gegevens zorgden wel voor een stijging op de obligatiemarkt. Een kleinere omzet in de detailhandel duidt op een mogelijke daling van de rente, zo werd geredeneerd.

Een mogelijke daling van de rente in de VS haalde de dollarkoers op de wisselmarkt van New York omlaag. Tegen het einde van de handel noteerde de dollar fl.1,8980 na fl.1,9095 op dinsdag.

TOKIO Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste Japanse aandelen steeg vandaag 296 punten tot 32.668. De oorzaak van de stijging met ongeveer een procent was volgens beurshandelaren voornamelijk het gevolg van de hogere koers van de yen tegenover de dollar. De handel was aan de krappe kant.