Brand op Noorse olietanker weer opgelaaid

GALVESTON, 14 juni De brand aan boord van de Noorse tanker Mega Borg, die zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van het Texaanse plaatsje Galveston voor anker ligt, is gisteren weer opgelaaid, nadat brandweerlieden er aanvankelijk in waren geslaagd het vuur in de machinekamer met schuim en chemicalien te bedwingen.

Volgens een woordvoerder van Smit Internationale in Rotterdam is de brand echter nog steeds onder controle en wordt op het moment dat de situatie dat toelaat een poging gedaan de brand met schuim definitief te blussen.

Het lek in het 260 meter lange schip kan nog steeds niet worden gedicht en de tanker heeft sinds de explosie van zaterdag al 11 miljoen liter van de in totaal ongeveer 150 miljoen liter ruwe olie aan boord verloren. Verreweg het grootste deel daarvan is volgens de Amerikaanse kustwacht echter al verdampt of verbrand. Men probeert de overblijvende olie, die al op 37 kilometer van het schip, richting de Texaanse kust drijft, zoveel mogelijk tegen te houden. De Amerikaanse autoriteiten hebben toestemming gegeven om zogenoemde olie-etende microben los te laten in het getroffen gebied. Deze organismen voeden zich met ruwe olie en zetten de giftige stoffen om in ongevaarlijke zuren, die gemakkelijk door de zee opgenomen kunnen worden. Dit proces, dat al enige malen succesvol werd toegepast bij kleinere ongevallen, kan binnen 24 uur de olieconcentratie aanzienlijk verminderen.

De gezagvoerder van de Mega Borg, Mahidhara, zei geen verklaring te hebben voor de explosie op zijn schip, waarbij twee doden vielen. De enorme rookontwikkeling, veroorzaakt door een ontploffing in de pompkamer maakten een directe blusactie onmogelijk, aldus de gezagvoerder, die al 17 jaar deze funcie bekleedt, maar nog maar een maand op Mega Borg voer.(Reuter, AP)