Spaanse politie in actie tegen drugshandelaars

MADRID, 13 juni De Spaanse politie heeft gisteren negentien mensen gearresteerd bij een grote actie tegen drugshandelaars. Zeventien verdachten werden opgepakt in Galicie, in het noordwesten van Spanje, waar een belangrijke drugsroute loopt. De twee anderen werden in Madrid gearresteerd. De laatsten worden vooral verdacht van het witwassen van geld dat met drugshandel is verdiend.

De speciale Spaanse aanklager voor drugszaken en een rechter van het Madrileense hooggerechtshof zijn naar Galicie gereisd om toezicht te houden op de actie, waarbij 350 politiemannen waren ingezet. Onder de gearresteerden zijn een rijke zakenman en een vooraanstaand lid van de jetset in Madrid.

Volgens een recent rapport over de drugshandel van de Spaanse paramilitaire Guardia Civil onderhouden vissers uit Galicie, die vroeger bekendstonden als smokkelaars van sigaretten, nauwe banden met Latijns-Amerikaanse drugsproducenten en brengen ze met hun bootjes grote hoeveelheden cocaine aan land die ze van vrachtschepen oppikken.

De Portugese politie heeft gisteren acht drugshandelaars opgepakt, zes Portugezen en twee Turken, die zeven kilo heroine bij zich hadden. De cocaine zou afkomstig zijn uit Turkije en bestemd zijn voor de Portugese markt. (Reuter/AFP)