Schillaci middelpunt in feest van Italie

ROME, 11 juni 'Ik hoop dat we volgende keer weer winnen, ' zei een politie-agent op de Piazza del Popolo in Rome zaterdagavond tegen zijn collega. Hij werd aan de lopende band omhelsd door aanvallige meisjes en kreeg joviale schouderkloppen van de mannelijke supporters, in een luidruchtig volksfeest om de 1-0 overwinning van Italie op Oostenrijk te vieren.

Meer nog dan de punten was het vertoonde spel de aanleiding tot de massale vreugde. Het Italiaanse team heeft zich nadrukkelijk gemanifesteerd als een serieuze kandidaat voor de wereldtitel. Spitsspeler Gianluca Vialli onderstreepte na afloop dat het belangrijkste gegeven van de wedstrijd niet het doelpunt was, maar het soepel lopende, gevarieerde en snelle spel van Italie. 'Als God het wil en je verdient het, komt dan het doelpunt wel, ' zei Vialli. In de nabeschouwingen gisteren in de pers en van de Italiaanse trainer Azeglio Vicini was, naast alle positieve opmerkingen, het enige minpunt dat de Italiaanse treffer zo lang op zich had laten wachten. In de eerste helft kregen Carnevale, Giannini, Vialli en nog een keer Carnevale prachtige kansen, maar de bal ging steeds over of naast. Toen in de tweede helft de Braziliaanse scheidsrechter Jose Ramiz Wright een zware overtreding op Donadoni niet bestrafte met een strafschop en het een kwartier voor tijd nog steeds 0-0 was, werd Carnevale gewisseld voor Salvatore Schillaci. Deze razendsnelle spits van Juventus heeft zich in een jaar tijd van Messina in de Serie B in de nationale selectie heeft gespeeld. De eerste bal die Schillaci kreeg kwam van Vialli, die zich knap had vrij gespeeld op rechts.

En met een strakke kopbal versloeg de kleinste man van het Italiaanse team de Oostenrijkse doelman Klaus Lindenberger. Daarna was het alleen maar wachten op het laatste fluitsignaal. De 72.000 toeschouwers begonnen aan een groot feest en zelfs de antraciet-grijze pakken op de eretribune gingen na een eerste aarzeling omhoog om de 'wave' het stadion rond te laten gaan. De Oostenrijkse trainer Josef Hickersberger zei dat op de nederlaag niets af te dingen was, al constateerde hij zuur dat het doelpunt juist in de tweede helft viel, toen zijn ploeg wat greep begon te krijgen op het spel. De Italiaanse doelman Walter Zenga had nauwelijks wat te doen gekregen: de twee spitsen van Oostenrijk, Andreas Ogris en Anton Polster, gevreesd wegens hun snelheid, werden volledig aan banden gelegd door aanvoerder Giuseppe Bergomi en Riccardo Ferri.

Regisseur

Held van de dag was natuurlijk Schillaci, maar hij was niet de enige. Giuseppe Giannini liet zien dat Vicini ondanks een teleurstellend seizoen terecht vertrouwen in hem is blijven houden als de regisseur op het middenveld. Doordat Carlo Ancelotti, wegens een blessure na rust vervangen door De Agostini, een verdedigende rol speelde op het middenveld, kon Giannini zich meer met de aanval bemoeien en groeide hij uit tot de beste man van het veld. Ancelotti moet overigens volgens de teamartsen drie dagen volstrekte rust houden en zal de wedstrijd tegen de Verenigde Staten missen. Na afloop begon een groot volksfeest. Veel van de 24 miljoen tv-kijkers (een absoluut record) gingen met toeters en vlaggen de straat op. In Rome kwam het verkeer op de Piazza Venezia volledig vast te zitten. En op de Piazza del Popolo stonden supporters te dansen in de fontein, met in hun handen het overlijdensbericht van Oostenrijk, het eerste slachtoffer van Italie. Vuurwerk en schijnwerpers verlichtten de sterrenhemel en een grote luchtballon in de vorm van een parmezaanse kaas stak de maan naar de kroon.

Palermo

In Palermo was de vreugde zo mogelijk nog groter. Schillaci is de enige Siciliaan in de Italiaanse selectie en tot diep in de nacht werd er gefeest omdat Sicilie Italie aan de zege had geholpen. En gisteren hing de stad vol met Italiaanse vlaggen met daarop het portret van Schillaci. Maar niet alleen zijn geboorte-eiland, heel Italie heeft 'Toto' Schillaci aan het hart gedrukt.

De kleine Siciliaan bleef in de tientallen interviews die hij moest geven de bescheidenheid zelve. Hij vertelde dat hij na zijn doelpunt geen aanspraak zal maken op een vaste plaats naast Vialli. 'Het is voor mij al een droom om erbij te zijn, ' zei hij. 'Ik wil op de bank zitten en supporter van Italie zijn.' Trainer Vicini liet zich gisteren op een persconferentie niet in de kaart kijken. 'Schillaci heeft niet zoveel ervaring als Carnevale, die een goede partij heeft gespeeld, ' zei Vicini. 'Maar ik heb steeds gezegd dat je een Mondiale met 15, 16 of 17 elementen speelt.'