Piloot door raam bijna uit vliegtuig gezogen

LONDEN, 11 juni De gezagvoerder van een BAC-111 van British Airways heeft gisteren bijna twintig minuten buiten de neus van zijn eigen toestel gehangen, terwijl kabinepersoneel aan zijn benen hing om te voorkomen dat hij in het luchtruim verdween. Het ongeluk gebeurde op 23.000 voet boven Midden-Engeland, toen door nog onopgehelderde oorzaak een raam in de cockpit sprong en de captain onder zijn heupgordel door naar buiten werd gezogen. Door ogenblikkelijk ingrijpen van een purser, die net koffie serveerde, bleven de benen van de captain binnenboord en kon de tweede piloot een zuurstofmasker opzetten. Het vliegtuig, dat net was opgestegen van Birmingham Airport, kon vervolgens een noodlanding maken in Southampton. De captain, de 40-jarige Timothy Lancaster, is met botbreuken en bevriezingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Enkele bemanningsleden en zes passagiers moesten worden behandeld voor een shock.

Vandaag begint het onderzoek naar de vraag hoe een van de ramen van de cockpit met sponning en al uit het vliegtuig kon springen, nadat het afgelopen vrijdag net bij een routine-onderhoudsbeurt was vervangen. Passagiers beschreven hoe kort na het opstijgen voor een chartervlucht naar Spanje een luide knal hoorbaar was en hoe rook of damp in het toestel zichtbaar werd. In het toestel brak paniek uit. In de cockpit had de purser die de captain in eerste instantie greep zich gesneden aan glas- en metaalsplinters. Hij werd vervangen door een steward, die uit alle macht de benen van de captain vasthield, terwijl hij zich in diens stoel liet vastgespen. De tweede piloot ontkwam aan het lot van de captain omdat hij ook zijn schoudergordel omhad en omdat de captain met zijn lichaam het gat naar buiten grotendeels blokkeerde. De snelheid van de zogenaamde slipstream langs het toestel wordt op 500 mijl per uur geschat, de temperatuur op die hoogte op minus 20 graden. Gedurende de achttien minuten die de tweede piloot nodig had om het toestel aan de grond te brengen hing de captain zo ver uit het toestel dat sommige passagiers hem konden zien. Brandweerlieden konden de zwaar gewonde piloot uit zijn benarde positie bevrijden door hem verder naar buiten te trekken.

Het raam is met sponning en al teruggevonden bij een boerderij in Oxfordshire. British Airways zegt 'ongelofelijk trots' te zijn op zijn bemanning, die met zo'n grote tegenwoordigheid van geest nagedacht en gehandeld heeft.