Meteoriet van planetoide Midas

LEIDEN, 6 juni De meteoriet die begin april op een dak van een woning in Enschede terecht kwam is hoogstwaarschijnlijk een stuk van de planetoide Midas. Dat blijkt uit het voorlopig resultaat van het onderzoek van de Leidse sterrewacht. Midas is een rotsblok met een doorsnee van 1,6 kilometer.

Bij de Leidse sterrenwacht en de Dutch Meteor Society zijn bijna 200 reacties van ooggetuigen binnengekomen. De waarnemingen varieerden van vallende vuurpijlen tot een neerstortende satelliet. Een ooggetuige was ervan overtuigd dat ze een brandende F-16 naar beneden had zien storten, aldus het onderzoeksverslag van drs. P. Jenniskens van de Leidse Sterrewacht.

Op de avond van 7 april drong een buitenaardse steen de dampkring van de Aarde binnen met een 'astronomisch hoge snelheid' van 100.000 kilometer per uur. Over Westduits grondgebied naderde de meteoriet Glanerbrug, waar hij met een snelheid van een paar honderd kilometer per uur op de dakpannen te pletter sloeg. Door wrijving met de omringende lucht ontstond volgens de onderzoekers op ongeveer 60 kilometer hoogte een 'heldere natuurlijke lamp, ' die over een lengte van 400 kilometer kon worden waargenomen, van Brouwershaven in Zeeland tot Nykobing in Denemarken.