Eerste eis in grote cocainezaak 14 jaar

HAARLEM, 6 juni Tegen een 46-jarige Nederlandse vrouw die samen met acht andere verdachten vandaag en morgen in Haarlem terechtstaat wegens de invoer uit Colombia van 2658 kilo cocaine is vanochtend een gevangenisstraf geeist van veertien jaar.

De vrouw regelde vervoer en opslagruimtes voor Colombianen en Nederlanders die vanaf 1988 op grote schaal cocaine hebben ingevoerd. De drugs zaten verstopt in de vaten vruchtesap die vanuit Cali uiteindelijk per boot werden vervoerd naar Amsterdam. De verdachten werden op 28 februari in een loods in IJmuiden op heterdaad betrapt bij het uitpakken van drugs. Officier van Justitie mr. O. van der Veen zei alle verdachten 'qua aandeel in deze zaak een gelijkwaardige rol' toe te dichten.

De vrouwelijke verdachte verklaarde vanochtend dat de drie eerdere zendingen van sap met 'ladingen witte blokjes' zijn aangevoerd. De vrouw, die een teneergeslagen indruk maakte en regelmatig in snikken uitbarstte, zei door haar Surinaamse vriend en medeverdachte tot de handel in drugs te zijn aangezet.

Uit het 1600 pagina's tellende dossier blijkt dat de Colombianen die vanuit Amsterdam opereerden minimaal vier miljoen dollar met de drugshandel hebben verdiend. Het geld werd in plastic zakken vol met briefjes van 25 gulden omgewisseld bij een Engelse bank in Amsterdam. Daar werden Thomas Cook-cheques verkregen van bedragen varierend van tussen de 20 en 30 duizend dollar. De cheques werden, verstopt in tijdschriften, verstuurd naar Bogota.

De officier van justitie zei in zijn requisitoir dat een visumplicht binnen de Europese Gemeenschap voor Colombianen 'dringend gewenst' is. 'Het wordt de Colombianen wel heel erg gemakkelijk gemaakt binnen Europa te reizen. Ze doen zaken en tussendoor verpozen ze zich bij de Tour de France'.

De handel in deze hoeveelheid cocaine, volgens Van der Veen tien miljoen gebruikerseenheden, heeft volgens hem een 'doodgriezelige' uitwerking op de samenleving.

Justitie heeft niet alle verdachten kunnen aanhouden die volgens het Openbaar Ministerie bij de cocainehandel betrokken waren. Volgens Van der Veen was een 31-jarige Haarlemse sportleraar uit Suriname, Danny de S., al begin 1988 betrokken bij het uitpakken van vaten sap met cocaine. Deze sportleraar is in 1985 op uitnodiging van een 39-jarige industrieel ingenieur uit Bogota twee weken in Colombia geweest om het kickboksen te promoten. De ingenieur uit Colombia werd in de loods aangehouden. De S. loopt nog vrij rond.

Volgens het openbaar ministerie is niet gebleken wat de bestemming was van de cocaine. Vast staat dat Nederland werd gebruikt als doorvoerhaven, aldus Van der Veen. Uit het dossier blijkt dat het bedrijf dat de vaten vruchtesap importeerde, E+H uit Woerden, onder andere sap distribueerde naar bedrijven in Zwitserland, Zweden en Israel. Volgens Van der Veen zijn in verscheidene Europese landen inbeslagnames gedaan maar zijn hieruit geen bewijzen naar voren gekomen. Van der Veen noemde vanochtend het bericht in NRC Handelsblad dat een van de verdachten rechtstreeks opdrachten ontving van de baas van het Medellin-drugskartel, Pablo Escobar, 'klinklare nonsens'.

In het dossier van justitie staat op pagina 56 evenwel: 'Uit bij de criminele inlichtingendient binnengekomen informatie blijkt dat D. (de Surinaamse verdachte) werkt voor een Colombiaan, Pablo ESCOBAR. Via zijn mensen krijgt D. opdrachten en gegevens over een inmiddels afgezonden partij hard drugs.'

Volgens de Haarlemse criminele inlichtendienst stond de Surinaamse vriend van de vrouwelijke verdachte echter in direct contact met Escobar.

Tegen de zoon (22) van de vrouwelijke hoofdverdachte is een gevangenisstraf geeist van twaalf jaar. De jongen trad op als chauffeur bij cocainetransporten. De advocaat noemde dit een absurde eis aangezien de jongen volghens de organisatoren slechts de rol van 'baby' speelde.

Vandaag en morgen en mogelijk ook nog vrijdag staan de andere verdachten in Haarlem terecht. Bij het Gerechtsgebouw zijn speciale veiligheidsmaatregelen genomen omdat Justitie een bevrijdingsactie vreest.