Zes doden bij rellen tussen Oezbeken en Kirgiziers

MOSKOU, 5 juni Bij onlusten tussen Oezbeken en Kirgiziers in de zuidelijke Sovjet-republiek Kirgizie zijn gisteren zes doden en tweehonderd gewonden gevallen. In de Centraalaziatische republiek is de noodtoestand uitgeroepen.

De confrontatie is ontstaan doordat Kirgiziers grond opeisten die door Oezbeken zou worden bezet om er huizen te bouwen, aldus het persbureau TASS. De Kirgiziers hadden de grond bezet waarop de Oezbeken de huizen zouden bouwen. Als een reactie hierop hebben Oezbeken gisteravond huizen van Kirgiziers in Osj, de tweede stad van de republiek, in brand gestoken. Vervolgens zijn de gevechten tussen de twee etnische groepen uitgebroken.

Volgens sommige bronnen zijn de doden gevallen door kogels van de binnenlandse veiligheidstroepen in Kirgizie, maar de officiele Sovjet-media maken hiervan geen melding. Onder de militairen zouden 'enkele gewonden' zijn gevallen. Er zouden 51 arrestaties zijn verricht.

De minister van binnenlandse zaken in de zuidelijke republiek, generaal Viktor Goncharov, is benoemd tot commandant van de Sovjet-troepen. In Osj gold gisteravond een uitgaansverbod. (UPI, Reuter)