Herstel Zeedijk verloopt trager dan verwacht

AMSTERDAM, 5 juni De Amsterdamse Zeedijk trekt aanzienlijk minder nieuwe winkels en horecabedrijven dan de exploitatiemaatschappij NV Economisch Herstel Zeedijk een jaar geleden verwachtte. Toen was de verwachting dat zich binnen een jaar ongeveer zestig nieuwe winkels op de Zeedijk zouden vestigen. Er kwamen er slechts twaalf.

Het contract met het bedrijf European Franchise Consultants, dat de nieuwe winkeliers zou moeten aantrekken, wordt opgezegd. Het bedrijf heeft de NV Economisch Herstel een klant bezorgd. De elf overige winkeliers hebben zich spontaan tot de NV gewend. Volgens J. Nieuwenweg, directeur van de NV Economisch Herstel Zeedijk, beschikt EFC over goede relaties in de wereld van winkelketens, maar nopen de tegenvallende resultaten van EFC hem tot opzegging van het contract.

Het is niet zozeer overlast door junks die winkeliers de Zeedijk doet mijden, denkt Nieuwenweg. De openbare orde wordt er goed gehandhaafd. Het uitblijven van nieuwe winkels op de Zeedijk houdt volgens Nieuwenweg verband met het trage herstel van voornamelijk de 'kop' en de 'staart' van de Zeedijk. Aan de 'kop' van de Zeedijk, bij het nieuwe Barbizonhotel, staat de vervallen Olofskapel, 'een ruine die mensen meteen afschrikt', aldus Nieuwenweg. Deze kapel had Nieuwenweg sneller gerestaureerd willen zien. Pas onlangs heeft de gemeente besloten hiervoor een miljoen gulden subsidie te geven. Ook zou onzekerheid over de bestemming van de Waag op de Nieuwmarkt, aan de 'staart' van de Zeedijk, ondernemers ervan weerhouden zich hier te vestigen. Nieuwenweg: 'Mensen willen gewoon weten wat er met de Zeedijk gaat gebeuren'.