Fiat investeert miljard dollar in Poolse auto's

WARSCHAU, 1 juni Een week nadat plannen voor een joint venture met de Japanse autoconcern Daihatsu waren afgesprongen, heeft de Poolse autofabrikant FSO de vorming van een joint venture ter waarde van 1 miljard dollar met het Italiaanse autoconcern Fiat aangekondigd.

Volgens de directeur van FSO, Henryk Oleniak, wordt de overeenkomst met Fiat deze zomer getekend.

FSO krijgt de helft van de aandelen van de joint venture; de andere helft gaat naar Fiat Auto en een ander buitenlands bedrijf, waarvan Oleniak de naam niet wilde prijsgeven.

FSO de afkorting staat voor Fabryka Samochodow Osobowych, fabriek voor Personenauto's zal in 1991 200 tot 500 auto's van het type Fiat Tipo assembleren. In 1992 zal dat aantal zijn gestegen tot vijfduizend en nog twee jaar later tot 120.000, aldus Oleniak in een vraaggesprek met het blad Rzeczpospolita.

Op het ogenblik wordt een studie verricht naar de waarde van de door FSO in de joint venture in te brengen kapitaalgoederen. Fiat zal op grote schaal in de joint venture investeren en heeft volgens Oleniak al toezeggingen voor garanties van de Italiaanse regering. Ook de Poolse regering heeft al kredietgaranties gegeven. Fiat brengt verder nieuwe technologie en de licentie op de Fiat Tipo in de joint venture in. Volgens het blad Gazeta Wyborcza zullen ook Poolse banken aan de investering in de nieuwe joint venture deelnemen.