Suriname: leger beschiet vliegtuigen Brunswijk

PARAMARIBO, 31 mei Het Surinaamse leger heeft gisteren vanuit een helikopter twee vliegtuigen van het Junglecommando op het vliegveld van Moengo in Oost-Suriname beschoten. Beide toestellen werden zwaar beschadigd. Het leger meldde gisteren de waterkrachtcentrale van de Afobakastuwdam te hebben bezet.

Volgens het leger was de helikopter op weg naar Albina aan de grens met Frans-Guyana. Het Junglecommando zou de helikopter hebben beschoten. Het vuur werd beantwoord, volgens de legerleiding in overeenstemming met instructies. Volgens leider Ronnie Brunswijk van het Junglecommando heeft het leger het vliegveld moedwillig aangevallen. Een aantal burgers raakte gewond.

Het Junglecommando is sinds het weekeinde in gevechten verwikkeld met een nieuwe gewapende groep die zich 'Angula' (uitdaging) noemt en zegt op te komen voor de Sarramacaner-bosnegers. Brunswijk doet de groep af als marionetten van legerleider Desi Bouterse. Bij de gevechten met de Angula werd maandag een sergeant van het leger gedood.

Angula heeft geeist dat het Junglecommando uit het Brokopondogebied vertrekt. Badresein Sital, commandant van de Surinaamse landmacht, verklaarde gisteren dat het leger maandag al begonnen is het Junglecommando uit het gebied rond het Brokopondo-stuwmeer te verdrijven.

Het Junglecommando zegt 'vitale onderdelen' van het bauxietverwerkingsbedrijf Suralco in Moengo te zullen opblazen als een nieuwe aanval op stellingen van het Junglecommando wordt uitgevoerd. De directie van Suralco vraagt zich af hoe serieus de Surinaamse regering het dreigement opvat.

Niet bekend

Brunswijk zei in een radiotelefonisch gesprek met enkele journalisten dat het Junglecommando in opperste staat van paraatheid is gebracht. 'Als de aanvallen van het Nationaal Leger zo doorgaan, zullen wij ons genoodzaakt zien alles in het werk te stellen om Moengo te behouden of als het niet anders kan bepaalde strategische punten op te blazen', aldus Brunswijk die ook verklaarde: 'Wij doen nogmaals een beroep op de regering om te praten op basis van verstand en niet op de puinhopen die achterblijven als gevolg van gevechten.' Over enkele dagen beslist de Raad van vakcentrales in Suriname over het verzoek van de aangesloten bonden stakingen uit te roepen ten einde de regering te dwingen het economisch beleid te veranderen.