SPOORBERMEN: NEDERLANDS LANGSTE EN SMALSTE NATUURGEBIED

Voor treinreizigers zijn spoorbermen de plaats waar je klokhuizen in gooit. Of, als er niemand kijkt, een colaflesje. Verder denkt er geen mens over na. Vreemd is dat niet. Spoorbermen zijn gevaarlijk terrein enalleen toegangelijk voor wie er beroepshalve iets te zoeken heeft. Ieder ander die zich op het 'schouwpad' langs de rails waagt, overtreedt artikel 461 van het Wetboek van Strafrecht. Weinigen realiseren zich dat de spoorbermen een uniek natuurgebied zijn. Drieenzestig procent van de Nederlandse wilde planten groeit er en bovendien een grote varieteit aan zeldzame, 'spoor-specifieke' flora. De trein doet dienst als bij: de wagons voeren de zaden mee van bloemen en planten en zetten ze weer af in velden, weiden of bossen waar het gewas normaal gesproken niet voorkomt. Om iedereen de kans te bieden kennis te nemen van wat er langs entussen rails en wissels groeit, opent het Nederlands Spoorwegmuseum op zijn buitenterrein een 'spoorbermtuin'. Op het emplacement waar deze tentoonstelling van spoorbermflora is ingericht, kan de bezoeker elk half uur instappen aan boord van een treintje om zich rond te laten rijden. Het Nederlands Spoorwegmuseum, Maliebaanstation, Utrecht. Tel.030-30 62 06. Geopend di t/m za 10-17u., zo 13-17u.kop